Apyvartoje pasirodys nauji 20 eurų banknotai

Publikuota: 2015 m. lapkričio 24 d. antradienis

Š. m. lapkričio 24-ąją Lietuvos banke išleidimo į apyvartą išvakarėse pristatomas naujasis 20 eurų banknotas ir jo inovatyvios apsaugos priemonės.

Vilniuje, Totorių g. 4, Lietuvos banko konferencijų salėje 13 val. vyksiančio pristatymo metu žurnalistams bus suteikta galimybė iš arti susipažinti su naujaisiais serijos „Europa“ 20 eurų banknotais, juos nufotografuoti ar nufilmuoti. Lietuvos banko pinigų ekspertai papasakos apie naujojo banknoto apsaugos priemones, specialia pinigų tikrinimo įranga parodys, kaip tikrinami banknotai, atsakys į klausimus apie mūsų pinigus.

Pristatyme dalyvaus Ingrida Šimonytė, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja, ir Mindaugas Vilkelis, Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos direktorius.

20 eurų banknotas – jau trečiasis naujosios serijos „Europa“ banknotas. Naujieji 5 eurų banknotai į apyvartą išleisti 2013 m. gegužės mėn., o naujieji 10 eurų banknotai – 2014 m. rugsėjo mėn. Serija „Europa“ sukurta atnaujinus ir patobulinus banknotų apsaugos priemones, siekiant iki minimumo sumažinti banknotų padirbimo galimybes.

Nuo lapkričio 25 dienos visose euro zonos šalyse, taip pat ir Lietuvoje, pasirodys naujos serijos 20 eurų nominalo banknotai. Gaminant šias kupiūras taikytos technologinės naujovės, užtikrinančios dar didesnę apsaugą nuo padirbinėjimo. Ankstesnės serijos 20 eurų vertės banknotai ir toliau galios bei apyvartoje bus naudojami iki tol, kol bus sunaudotos jų atsargos.

Naujojo 20 eurų banknoto faktūra išgaunama specialiu spausdinimo būdu, todėl jo kraštuose juntami specialūs paviršiaus nelygumai, apčiuopiami pirštu. Be to, banknoto hologramoje matyti nauji elementai. Jį laikant prieš šviesą matomas rėmelis, kurio viduryje išryškėja graikų mitologinės būtybės Europos portretas, ir vandens ženklas su jos atvaizdu. Banknote taip pat yra apsauginis siūlelis. Kaip ir 5 bei 10 eurų naujo nominalo banknotuose, taip ir šiame skaitmenys yra smaragdo spalvos. Būtent dėl šių pokyčių naujos serijos eurų banknotus sunkiau padirbti.

Daugiau apie naująjį 20 eurų banknotą ir jo skiriamuosius ypatumus kviečiame skaityti Lietuvos banko svetainėje.

Šaltinis: lb.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras

     

 


Captcha