Bankai ruošiasi stojimui į SEPA

Publikuota: 2015 m. gegužės 28 d. ketvirtadienis

Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai, įstaigos ir bendrovės rengiasi stojimui į bendrą mokėjimų eurais erdvę (SEPA), kuri turėtų panaikinti skirtumus tarp vietinių ir tarptautinių mokėjimų eurais. Pasak pasirengimo procesą prižiūrinčio Lietuvos banko (LB) atstovų, didžiausi iššūkiai ruošiantis nuo 2016 metų sausio šalyje pradėsiančiai veikti mokėjimų sistemai yra susiję su informacinių sistemų pritaikymu.

Vieni rinkos dalyviai neatskleidžia pasirengimo stojimui į SEPA išlaidų, kiti dar tik skaičiuoja galimas sąnaudas, treti nurodo, kad pasirengimas gali kainuoti apie 100 tūkst. eurų ar net 1,5 mln. eurų.

„Įstojus į SEPA nebus skirtumo tarp vietinių ir tarptautinių mokėjimų eurais – vienas standartas ir vienas mokėjimų vykdymo procesas. SEPA sudarys prielaidas didesnei konkurencijai tarp bankų ir kitų mokėjimo paslaugų teikėjų. Konkuravimo erdvė – visa Europos Sąjunga“, – sakė Lietuvos banko Finansinio stabilumo Rinkos infrastruktūros politikos skyriaus viršininkas Tomas Karpavičius.

Jo teigimu, gyventojams dėl planuojamų pasikeitimų didelių pasikeitimų nebus, tik šiek tiek pasikeis internetinės bankininkystės mokėjimų forma ir jos pildymo taisyklės. Pasak T. Karpavičiaus, didžiausi iššūkiai laukia bankų ir įmonių, valstybės institucijų, savivaldybių, kurios teikia didelius kiekius sugrupuotų mokėjimų bankams, taip pat tiesioginio debeto paslauga besinaudojančių įmonių.

„Pagrindinis pasirengimas susijęs su vidaus informacinių sistemų pritaikymu siųsti ir priimti mokėjimus pagal SEPA standartą. Bankuose tai sistemos, turinčios sąsajas su klientais, ir sistemos, skirtos vykdyti mokėjimus su kitais bankais. Įmonėms ir viešojo sektoriaus subjektams reikės pritaikyti IT sistemas, skirtas finansų valdymui ir turinčia sąsajas su bankais mokėjimams inicijuoti ir gauti“, – kalbėjo Lietuvos banko atstovas.

Didieji šalies komerciniai bankai teigia jau pradėję pasirengimo darbus, tačiau ne visi jų nurodo, kiek šis pasirengimas jiems kainuos. Anot jų, svarbiausias uždavinys – informuoti klientus apie numatomus pasikeitimus.

„Svarbiausia yra informuoti įmones iš techninės pusės, kad jos galėtų pasiruošti pokyčiams ir tinkamai organizuoti atsiskaitymus. Artėjant metų pabaigai planuojame apie pasikeitimus informuoti ir gyventojus“, – sakė SEB banko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas. Anot jo, pokyčiams ruošiasi ir pats bankas, tačiau kiek kainuos IT sistemos pakeitimai nenurodoma.

SEPA standartus atitinkanti mažmeninė mokėjimų sistema eurais Lietuvoje pradės veikti nuo 2016 metų sausio 1 dienos.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

Šaltinis: BNS
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras

     

 


Captcha