KPMG: bankai itin atsargiai vertina nekilnojamo turto rinką Lietuvoje

Publikuota: 2011 m. lapkričio 7 d. pirmadienis

Centrinės ir Rytų Europos bankai 2011 m. pradėjo aktyviau finansuoti nekilnojamojo turto (NT) sandorius, bet gerėjimo ženklai yra lėti ir nedrąsūs. Bankai vis dar labai priekabiai vertina kiekvieną projektą. Ir, kaip sako patarlė, „dešimt kartų atmatuoja prieš kirpdami“, t. y. priimdami sprendimą. Tokius duomenis skelbia finansų konsultacijų bendrovės KPMG atliktas tyrimas „KPMG NT rinkos barometras 2011“.

„Barometro duomenimis, ypač nepalankiai ir atsargiai NT rinkos atsigavimas vertinamas Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Per metus Baltijos valstybėse vykdomų NT projektų finansavimo galimybės ir perspektyvos ženkliai pablogėjo, ir Baltijos šalys pagal NT finansavimo indeksą nukrito iš 6 į paskutinę 10 vietą. Tai rodo, kad mūsų rinkos atsigavimas yra labai trapus“, - sako Rokas Kasperavičius, KPMG partneris Baltijos šalyse.

„KPMG NT rinkos barometras“ atliktas apklausus daugiau nei 50 pirmaujančių Rytų ir Centrinės Europos regiono bankų. Šį tyrimą, siekdami išsiaiškinti bankų skolinimo tendencijas, kasmet atlieka KPMG specialistai. Gauti duomenys leidžia įvertinti bankų nusiteikimą finansuoti Centrinės ir Rytų Europos nekilnojamojo turto sandorius.

Remiantis bankų apklausos rezultatais, KPMG sudarytas Nekilnojamojo turto finansavimo indeksas kiekvienoje šalyje parodo, kaip bankai vertina kiekvienos valstybės NT rinkos padėtį ir koks yra jų nusiteikimas finansuoti tokius sandorius.

KPMG primena, kad 2010 m. šiame tyrime nebuvo vertinama Austrija, o lyderiaujančias pozicijas užėmė Lenkija, Čekija ir Slovakija. Baltijos šalys pernai buvo 6 vietoje.

„Bankų nusiteikimas mums aiškiai parodo, jog Baltijos šalyse NT rinka atsigauna kur kas lėčiau nei likusiose Centrinės ir Rytų Europos šalyse. Tai reiškia, kad bankų paskolų portfeliuose daugėja blogėjančių paskolų ir ši aplinkybė verčia bankus būti atsargiais. Labai stipriai kritusios NT kainos Baltijos šalyse bet kokius naujus vystymo projektus verčia komerciškai nenaudingais ir nepelningais“, - sako KPMG partneris Baltijos šalyse R. Kasperavičius.

Baltijos šalyse patraukliausia statyti pramonės ir logistikos centrus

„Mūsų atliktas tyrimas parodė, kad bankams patraukliausi atrodo pramonės ir logistikos NT projektai, įgyvendinami Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse. Mažiausiai juos domina viešbučių sektoriaus plėtros finansavimas“, – „KPMG NT barometro“ išvadas komentuoja Rokas Kasperavičius.

„KPMG NT barometras“ sudaromas apklausiant daugiau nei 50 bankų, aktyviai finansuojančių NT sandorius. Tyrime dalyvavo Austrija, Estija, Latvija, Lietuva, Bulgarija, Čekija, Vengrija, Lenkija, Rumunija, Serbija, Slovakija ir Slovėnija.

 

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras

     

 


Captcha