Pernai mokėdami banko kortelėmis gyventojai išleido penktadaliu daugiau

Publikuota: 2013 m. kovo 28 d. ketvirtadienis

 

SEB banko duomenimis, lietuviai vis dažniau atsiskaito ne grynaisiais pinigais, o mokėjimo kortelėmis. Pernai, palyginti su 2011 metais, atsiskaitymo SEB banko mokėjimo kortelėmis operacijų skaičius prekybos vietose, neįskaičiuojant grynųjų pinigų paėmimo, padidėjo beveik 18 proc. – iki 43,4 mln. operacijų. Atsiskaitymo mokėjimo kortelėmis apyvarta per metus padidėjo penktadaliu (20,5 proc.) – iki beveik 2,9 mlrd. litų.

„Pokyčiai rinkoje labai teigiami. Besikeičiantys žmonių įpročiai skatina vis daugiau įmonių, ypač regionuose, sudaryti klientams galimybę už prekes ar paslaugas atsiskaityti ir negrynaisiais pinigais. Atsiskaitymo kortelėmis paslaugomis domisi ne tik didieji prekybininkai ir bendrovės, bet ir kirpyklos, notarų biurai, taksi paslaugas teikiančios bendrovės, taip pat ir pavieniai prekybininkai, savo prekes siūlantys, pavyzdžiui, turgavietėse“, – sako Virginijus Doveika, SEB banko prezidento pavaduotojas ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius.

SEB bankas pernai šalyje įdiegė daugiau kaip 1 000 naujų mokėjimo kortelių skaitytuvų – 7 proc. daugiau negu 2011 metais. Pasak V. Doveikos, absoliuti jų dauguma įdiegti įmonėms, kurios anksčiau kortelių skaitytuvų neturėjo ir kuriose atsiskaityti kortelėmis buvo negalima.

Statistika rodo, kad viena SEB banko kortele per metus vidutiniškai atliekama apie 50 mokėjimo operacijų, neįskaičiuojant grynųjų pinigų paėmimo iš bankomatų , o vidutinė vienos operacijos vertė siekia beveik 66 litus.

Vis dėlto, V. Doveikos teigimu, Lietuvoje dar populiaru atsiskaityti grynaisiais pinigais. „Per metus atsiskaitymo dalis bendroje visos rinkos kortelių apyvartoje pakito kiek mažiau negu vienu procentiniu punktu – nuo 23,8 proc. 2011 metais iki 24,6 proc. 2012 metais. Latvijoje šis rodiklis siekia beveik 30, Estijoje – net 50 procentų“, – pastebi SEB banko Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius.

Šiuo metu SEB bankas šalies gyventojams yra išdavęs šiek tiek daugiau negu 900 tūkst. mokėjimo kortelių. Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, Lietuvoje šiuo metu yra apie 3,6 mln. aktyvių debeto ir kredito kortelių.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šaltinis: seb.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha