V. Vasiliauskas: „Centrinių bankų vykdoma pinigų politika įpūtė pasaulio ūkiui gyvybės“

Publikuota: 2015 m. spalio 12 d. pirmadienis

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas spalio 9–10 d. dalyvaus Tarptautinio valiutos fondo (TVF) metiniuose susitikimuose Limoje (Peru). Juose centrinių bankų vadovai ir finansų ministrai, įvertinę naujausias TVF parengtas pasaulio ekonomikos ir finansų rinkų prognozes, sieks susitarti dėl koordinuotų veiksmų, kurie suteiktų impulsą pasaulio ekonomikos plėtrai.

„Pasaulio ekonomikos plėtra tebėra vangi ir netolygi, prognozių rodikliai prastėja, pastebimai didėja finansų rinkų nervingumas“, – vertindamas naujausius ekonomikos raidos duomenis ir tendencijas, sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas. Jo teigimu, pastaruoju metu dažnėjantys staigūs svyravimai kapitalo, valiutų ir žaliavų rinkose rodo investuotojų abejones dėl pasaulio ūkio raidos ir nepasitikėjimą ekonominės politikos veiksmingumu.

„Kad šie nepasitikėjimo signalai nevirstų savaime išsipildančia pranašyste, institucijos privalo nedelsdamos susitelkti labai koordinuotiems ir būtinai efektyviems veiksmams“, – įspėjo Lietuvos banko vadovas. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad nors 2016 m. prognozuojamas didesnis nei šiemet pasaulio ekonomikos augimas, priežasčių optimizmui nėra daug: augimą išsivysčiusiose šalyse stabdo žemas investicijų lygis, menkas našumo augimas ir demografinės problemos, o besivystančios rinkos ekonomikos šalys susiduria su finansavimo sunkumais ir smunkančių žaliavų kainų neigiamu poveikiu.

„Pasaulio regionams iškyla skirtingų iššūkių, tačiau visus juos sieja vienas uždavinys – būtinybė nuosekliai įgyvendinti savo pačių anksčiau priimtus sprendimus ir ambicingus įsipareigojimus“, – sakė V. Vasiliauskas, remdamasis ES patirtimi. Jis atkreipė dėmesį į Europos Komisijos atliktą tyrimą, atskleidžiantį, kad per 2014 m. nė viena ES šalis narė iki galo neįgyvendino nė vienos iš 157 joms skirtų rekomendacijų, nors ir prognozuojama, kad, įgyvendinus bent pusę numatytų struktūrinių reformų, ES bendras BVP per 10 artimiausių metų galėtų padidėti 6 procentais.

„Centrinių bankų skatinamoji pinigų politika reikšmingai prisideda prie ekonomikos atsigavimo ir įžiebia optimizmo ženklų. Vis dėlto negalime tikėtis, kad padėtis iš esmės pasikeis, jei nebus imtasi papildomų nacionalinių ir tarptautinių institucijų veiksmų“, – sakė V. Vasiliauskas. Jis pabrėžė, kad TVF metinių susitikimų metu aptariant šios institucijos vaidmenį, daugiausia dėmesio turėtų būti skiriama aktyvesniam fondo vaidmeniui ne tik numatant pasaulio ekonominės politikos prioritetus, bet ir užtikrinant, kad organizacijai priklausančiose šalyse struktūrinės reformos būtų vykdomos neatidėliojant. 

Lietuvos banko valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas yra TVF Valdančiosios valdybos narys.

Šaltinis: lb.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha