Europos el. ryšių reguliuotojai aptarė informacinių ir ryšių technologijų klausimus

Publikuota: 2016 m. spalio 11 d. antradienis


LR ryšių reguliavimo tarnybos dir. Feliksas Dobrovolskis

2016 m. spalio 5-7 dienomis Vilniuje vyko Europos elektroninių ryšių reguliuotojų institucijos BEREC plenarinis posėdis ir Nepriklausomų reguliuotojų grupės (IRG) Generalinė asamblėja. Posėdžiavę Europos Sąjungos nacionalinių elektroninių ryšių reguliavimo institucijų vadovai iš 37 ES valstybių narių ir kandidačių aptarė Europos Komisijos pasiūlymą dėl Elektroninių ryšių kodekso, Europos Komisijos įgyvendinamuosius teisės aktus tarptautinio tarptinklinio ryšio srityje, naujo reguliavimo tinklų neutralumo  srityje praktinius aspektus ir kitus svarbius ES mastu klausimus.

Renginio metu vyko ir seminaras, kurio pagrindinė tema ‒ neįgaliųjų prieiga prie informacinių ir ryšių technologijų (IRT). Savo mintimis apie tai, su kokiomis problemomis susiduria neįgalieji ir kaip sprendžiami jų klausimai skaitmeninio turinio, televizijos transliacijų, kitų audiovizualinių paslaugų srityje, pasidalino Vilniaus išsėtinės sklerozės draugijos vadovė Ana Staševičienė, Lietuvos aklųjų bibliotekos atstovas Justas Pažarauskas. Savo patirtį, pozicijas ir pasiūlymus ES šalių elektroninių ryšių reguliuotojams pristatė tarptautinių organizacijų, atstovaujančių Europos piliečių ir negalią turinčių asmenų interesams, Europos televizijos transliuotojų, skaitmeninio turinio paslaugų teikėjų, įrangos gamintojų atstovai.

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) direktorius Feliksas Dobrovolskis atkreipė dėmesį, jog svarbu, kad šis renginys vyksta Vilniuje ir jo metu nagrinėjami tokie aktualūs klausimai, kaip neįgaliųjų asmenų galimybės naudotis IRT ir el. ryšių reguliavimo sistemos peržiūra. „Mums, kaip IRT profesijos atstovams yra svarbu siekti, kad Europos piliečiai turėtų kuo platesnes galimybes naudotis IRT technologijomis nepaisant negalios. O reguliavimo peržiūra turi sudaryti Europos IRT sektoriui palankiausias plėtros sąlygas verslui, kurios lemia patrauklių paslaugų teikimą vartotojams“, ‒ sakė F.Dobrovolskis.

BEREC plenarinės konferencijos metu ES nacionalinių el. ryšių reguliavimo institucijų vadovai itin aktyviai diskutavo dviem svarbiais klausimais: pasiūlymas dėl Elektroninių ryšių kodekso ir BEREC teikiama nuomonė dėl Europos Komisijos tarptinklinio ryšio aspektų, ypatingai dėl sąžiningo naudojimo taisyklių rengimo. Vadovai sutiko su Europos Komisijos numatytais tikslais dėl itin spartaus (1GB) interneto pateikimo vartotojams iki 2025 m., tačiau kvestionavo ES institucinių galios balanso perskirstymą ir didesnių galių suteikimą EK.

BEREC planuoja, kad savo patikslintą nuomonę atsižvelgiant į išsakytas pastabas susitikimo Vilniuje metu, patvirtins elektroninio balsavimo būdu spalio viduryje, o nuomonę dėl El. ryšių kodekso – iki 2016 m. gruodžio mėn.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha