Išrastas ličio jonų baterijų gesintuvas

Publikuota: 2017 m. sausio 25 d. trečiadienis

Stenfordo universiteto mokslininkai išrado ličio jonų bateriją su įtaisytu „gesintuvu“, kuris suveikia, jei baterijos temperatūra pakyla.

Trifenilo fosfatas, sulėtinantis ir sustabdantis degimą, yra specialioje kapsulėje, o pati kapsulė – elektrolite (akumuliatoriaus rūgštyje). Temperatūrai pakilus iki 150 laipsnių, kapsulės apvalkalas išsilydo, išleisdamas trifenilo fosfatą. Eksperimento metu perkaitusi baterija buvo užgesinta per 0,4 sekundės. 

Daugelyje įrenginių naudojama ličio jonų baterija linkusi užsiliepsnoti dėl pernelyg greito jos įkrovimo arba klaidos surenkant akumuliatorių. Ankstesni bandymai įtaisyti į ją trifenilo fosfatą baigėsi nesėkmingai, ji neigiamai paveikdavo pačios baterijos savybes.

2016 m. vasarį JAV nacionalinė transporto apsaugos taryba išleido įspėjimą dėl ličio jono baterijų pervežimo lėktuvais, kadangi jos gali sukelti degimo procesą.

IHS įmonės vyriausiasis analitikas Ian Fogg mano, kad baterijų technologijų gamyba tobulinama pernelyg lėtai, palyginti su telefonų technologijomis. „Telefonų technologijos negali būti tobulinamos dar greičiau būtent dėl baterijų perdegimo rizikos. Šiuo metu gamintojams tenka laviruoti tarp pirkėjų poreikių, nes jie nori turėti ir galingas baterijas, ir geriausią grafiką, ir didelį ekraną. Naudojant baterijas su didele įkrova  egzistuoja didelė rizika“, – sako jis.

Šaltinis: news.finance.ua
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha