Kaip išsirinkti išmaniąją apyrankę?

Publikuota: 2016 m. liepos 5 d. antradienis

Nepaisant to, kad sąvoka „išmanioji apyrankė“ dar pakankamai nauja, sekti savo organizmo būklę žmonės išmoko jau seniai. Žinoma, anksčiau tai buvo ne maža apyrankė, o keletas didelių įrenginių ir daugybė jutiklių bei laidų. Iš pradžių tokie organizmo matavimai buvo naudojami karininiais tikslais, vėliau tokiomis technologijomis pradėjo naudotis ir profesionalūs sportininkai, o dabar toks monitoringas tapo prieinamas ir plačiajai auditorijai.

Išmaniųjų apyrankių srities pradininke laikoma „Jawbone“ kompanija. Į šią rinką vis drąsiau įsitraukia ir tokie stambūs žaidėjai kaip „Sony“, „Samsung“ ir „HTC“, taigi rinktis tikrai yra iš ko. Tačiau prieš tai išsiaiškinkime, ar jums tikrai reikalingas toks daiktas.

Ar jums reikalinga išmanioji apyrankė?

Siekdami atsikratyti antsvorio ar tiesiog pagerinti savo fizinę būklę žmonės vis dažniau ieško technologijų pagalbos. Tačiau šiuo atveju svarbiausia yra tai, kad renkantis bet kokią išmaniąją apyrankę reikėtų prisiminti, jog šis mažas daikčiukas neeis vietoj jūsų į sporto salę. Iš esmės išmaniųjų apyrankių tikslas ir yra motyvuoti bei padėti kontroliuoti apkrovas. Tačiau tam, kad naudojimasis išmaniąja apyranke būtų efektyvus, pačiam žmogui irgi reikia turėti valios stiprybę.

Toks modelis gali priminti, kad jūs dienos metu nepakankamai daug judate. Dauguma modelių gali sekti širdies veiklą ar stebėti aktyvumą miegant. Šiuolaikinės išmaniosios apyrankės – tai ne šiaip žingsniamatis su kalorijų skaičiavimo galimybe, bet daugeliu atvejų – pilnavertė sveikatos kontrolės ekosistema. Pirmiausia reikėtų apsispręsti, kiek rimti yra jūsų ketinimai ir ar tikrai klausysitės kažkokio daikto ant riešo patarimų.

Didžiąją išmaniųjų apyrankių funkcijų dalį gali atlikti įvairios skaitmeninės programėlės. Panagrinėkite jas, nes galbūt jums iš tikrųjų ir nereikalingas dar vienas ir ne toks jau pigus įrenginys. Galbūt galima apsieiti ir su išmaniuoju telefonu? Žinoma, tokios programėlės pasižymi mažesniu tikslumu nei specializuotieji įrenginiai, ypač kai kalba eina apie širdies monitoringą. O štai žingsnius ir kalorijas išmanusis telefonas gali suskaičiuoti ne blogiau nei išmanioji apyrankė.  

Žinoma, nėra jokios prasmės pirkti išmaniąją apyrankę tiems, kurie jau turi išmanųjį laikrodį. Šiandien visuose tokio tipo įrenginiuose integruotas aktyvumo asistento funkcionalumas. Tačiau jei kol kas svarstote, ką iš šitų dviejų pasirinkti, reikėtų prisiminti, kad yra keletą esminių skirtumų. Išmanusis laikrodis sukurtas tam, kad dienos metu kuo rečiau trauktumėte išmanųjį telefoną tam, kad pažiūrėtumėte kokius nors pranešimus. Išmanioji apyrankė – tai visą parą veikiantis jūsų aktyvumo asistentas. Nepaisant to, kad išmanieji laikrodžiai pasižymi galimybe matuoti žingsnius ir kalorijas (o kai kurie net moka matuoti ir pulsą), su visais uždaviniais, kuriuos atlieka išmaniosios apyrankės, nesusitvarkys nei vienas išmanusis laikrodis. Išmanusis laikrodis negali veikti ilgiau paros, o išmaniųjų apyrankių galima nekrauti nuo savaitės iki pusės metų priklausomai nuo modelio. Todėl iškart reikėtų apsispręsti, kokioms daikto, kurį nešiositės  ant riešo, funkcijoms teikiate pirmenybę. Žinoma, niekas nedraudžia vienu metu nešioti išmanųjį laikrodį ir apyrankę, bet tai nėra labai patogu.

Į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis išmaniąją apyrankę?

Dizainas        

Jei jau nusprendėte įsigyti išmaniąją apyrankę, rinkitės tokią, kokia jums iš tikrųjų patiks ir atitiks asmeninį stilių. Taip pat yra ir su pagaminimo kokybe. Rekomenduojama atkreipti dėmesį į tai, ar apyrankė yra patvari.

Ant apyrankės esantis ekranas turėtų būti mažiausiai 1 colio įstrižainės, mat mažesni paprasčiausiai bus neįskaitomi. Nepamirškite, kad naudojimasis išmaniąja apyranke visų pirma susijęs su judesiu, o jo metu galimybė įskaityti ekrane vaizduojamą informaciją yra labai svarbus dalykas. Įprastai brangesni ir kokybiškesni modeliai turi jutiklinį OLED ekraną, pigesniuose yra paprastas, nevaldomas ekranėlis.  

Išmanioji apyrankė ir suderinami įrenginiai

Renkantis išmaniąją apyrankę labai svarbu išsiaiškinti, su kokiais įrenginiais įmanomas jos sinchronizavimas. Taip pat siūloma atkreipti dėmesį į tai, ar yra skirtos jūsų išmaniajam telefonui ar planšetiniam kompiuteriui programėlės. Taip pat ar yra programinis palaikymas sinchronizavimui su stacionariais ir nešiojamais kompiuteriais. Tai labai individualus dalykas, nes čia reikia atsižvelgti į platformas ir operacines sistemas, kurių pagrindu veikia jūsų įrenginiai. Įprastai išmaniųjų apyrankių gamintojai numato sinchronizavimo galimybę su labiausiai paplitusiomis operacinėmis sistemomis: „iOS“, „Android“, „Windows Phone“, „OS X“, „Windows“. Įrenginys, kuris nesinchronizuoja su jūsų išmaniuoju telefonu ar kompiuteriu iš esmės yra nenaudingas.

Operacinė sistema

Išmaniosios apyrankės gali būti suderinamos su trimis operacinėmis sistemomis: „iOS“, „Windows“ ir „Android“. Šiuo aspekto pasirinkimas yra labai individualus, kadangi reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar konkreti išmanioji yra suderinama su ta operacine sistema, kokia pasižymi jūsų turimas išmanusis telefonas. 

Funkcionalumas ir fizinio aktyvumo stebėjimo galimybės

Kiekviena išmanioji apyrankė matuoja ir fiksuoja daugybę parametrų. Visi šie matavimai ir duomenys suteikia žinių apie jūsų sveikatos būklę, leidžia sekti ir analizuoti įvairią informaciją apie jūsų gyvenimo būdą. Tai tokie parametrai kaip sudeginamų kalorijų kiekis, nueitų žingsnių skaičius, intensyvesnio fizinio aktyvumo laikas ir net jūsų miego kokybė. Priklausomai nuo jūsų tikslų, vieni duomenys gali būti svarbesni nei kiti. 

Fizinio aktyvumo lygis ir laikas. Išmanioji apyrankė matuoja jūsų judesių intensyvumą ir fiksuoja laiką, kada sėdite, kada stovėdami dirbate, einate, bėgate ar sportuojate.

Sudegintų kalorijų kiekis. Remdamasi duomenimis apie jūsų fizinį aktyvumą ir kitais matavimais (pulso dažnis) išmanioji apyrankė skaičiuos, kiek per dieną sudeginote kalorijų.  

Sunaudotų kalorijų kiekis (mitybos asistentas). Įprastai tai specialios skaitmeninės programėlės funkcija. Jūs galite stebėti savo mitybą, suvartotus produktus ir gautą kalorijų kiekį. 

Žingsnių skaičius. Išmanioji apyrankė skaičiuoja nueitus per dieną žingsnius.

Nueitas atstumas. Išmanioji apyrankė nustato, kokį per dieną įveikėte (nuejote ar nubėgote) atstumą.

Širdies ritmo dažnis. Išmanioji apyrankė matuoja ir seka pulso dažnį.

Miego trukmė. Išmanioji apyrankė automatiniame režime arba paspaudus mygtuką fiksuoja, kada užmiegate ir kada pabundate. Ši funkcija leidžia jums stebėti, kiek valandų ir minučių miegate.

Miego kokybė. Sekdamas jūsų judesius miego metu įrenginys gali nustatyti miego kokybę, laiko tarpus, kai užmiegate giliu miegu. 

Papildomos išmaniosios apyrankės funkcijos

Be pagrindinių standartinių funkcijų gali būti prieinamos ir kitos papildomos naudingos galimybės, kurios iš esmės yra kiekvieno išmaniosios apyrankės modelio išskirtinumas. Pavyzdžiui, įrenginys gali sekti jūsų miegą naktį ir tyliai žadinti ryte. Kai kuriuose išmaniųjų apyrankių modeliuose yra galimybė ieškoti ekspertų patarimų internete ir dalintis savo pasiekimais socialiniuose tinkluose. Išnagrinėję šias funkcijas galėsite pasirinkti įrenginį, kuris maksimaliai atitiks jūsų poreikius. Štai keletas papildomų funkcijų, kurios galėtų padėti apsispręsti ir pasirinkti tinkamiausią įrenginį: 

Žadintuvas. Išmanioji apyrankė vibracijos dėka jus žadins ryte.   

Tikslų išsikėlimas. Ši funkcija leidžia išsikelti sau tikslus ir stebėti pažangą jų siekiant. Pasiekus tikslus gaunami pranešimai.

GPS. Šis jutiklis leidžia sekti žemėlapyje jūsų judėjimą, taip pat informuoja apie maršrutą ir judėjimo greitį.

Interneto portalai. Daugelis išmaniųjų apyrankių leidžia peržiūrėti gautus iš įrenginio ir programėlės duomenis internete. Tai suteikia galimybę analizuoti duomenis, sekti pažangą ir pajusti aktyvaus gyvenimo būdo motyvaciją. Tokia papildoma funkcija taip pat suteikia galimybę atsispausdinti visą šią informaciją ir ataskaitas.  

Aktyvumo matavimas sutartiniais vienetais. Šis būdas leidžia standartizuoti naudotojo aktyvumo matavimus atsižvelgiant į asmeninius parametrus, tokius kaip svoris, ūgis, amžius. Šis parametras leidžia naudotojams palyginti savo veiklą su kitų pasiekimais ir rekomenduojamu lygiu.  

Pranešimai. Jei per ilgai sėdite prie darbo stalo ir jums būtina pajudėti ar, pavyzdžiui norite pradėti treniruotę kiekvieną rytą 7 val., kai kurios išmaniosios apyrankės jums gali tai priminti vibracijos būdu ar atvaizduoti pranešimą ekrane.

Socialinių tinklų integracija. Ši funkcija leidžia dalintis informacija ir pasiekimais socialiniuose tinkluose. 

Atsparumas vandeniui

Kiekviena kokybiška išmanioji apyrankė turėtų pasižymėti bent minimaliu atsparumu vandeniui. Esmė tame, kad įrenginys juk nuolat bus ant kūno, o fizinio aktyvumo metu žmogus prakaituoja. Prakaito drėgmė gali patekti į išmaniosios apyrankės vidų ir sutrikdyti jos veiklą.  

Baterija ir veikimo laikas

Didžiąją dalį šiuolaikinių išmaniųjų apyrankių reikia įkrauti maždaug bent kartą į savaitę. Žinoma, įrenginius, kurie pasižymi didesniu technologijų skaičiumi ar turi spalvotą ekraną teks įkrauti dažniau, kartą per 3 – 4 dienas. Kaip ten bebūtų tai rečiau nei yra išmaniųjų telefonų atveju.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras

     

 


Captcha
 

susiję straipsniai