USB jungties C tipo standarto kūrimas baigtas: pirmieji įrenginiai – dar šiais metais

Publikuota: 2014 m. rugpjūčio 14 d. ketvirtadienis

„USB Promoter Group“ oficialiame pranešime spaudai skelbia, kad naujosios kartos C tipo „USB“ jungties standarto kūrimo darbai yra galutinai baigti. Būtent tai nurodo, kad visi reikiami naujos jungties techniniai dokumentai ir reikalavimai galiausiai pasiekė „USB-IF“ forumo narius – tai viskas ko reikia norint pradėti masinę „USB“ C tipo jungtį palaikančių įrenginių, laidų ir reikiamų adapterių gamybą.

Priminsime, kad didžiausias naujojo C tipo standarto privalumas bus griežtos orientacijos nereikalaujančios jungtys. Tai reiškia, kad priešingai nei prieš tai buvusiuose „USB“ jungčių standartuose, C tipo jungtys pasižymės savybe, kuri leis prie įrenginio ją prijungti bet kuria puse. Šiuo metu analogiška savybe rinkoje pasižymi „Apple“ įrenginiuose naudojamos „Lightning“ jungtys.

Reikia paminėti ir tai, kad naujosios kartos C tipo jungtys taip pat bus suderinamos su „USB 3.1“ techninėmis charakteristikomis, kurių dėka pavyks pasiekti maksimalų 10 Gbps pralaidumą. Be to, kartu su „USB“ C tipo jungties kūrimo proceso pabaiga buvo pristatytos ir galutinės „USB Power Delivery“ techninės charakteristikos, kurios leis per „USB“ C tipo sąsają užtikrinti iki 100 W galios elektros srovės tiekimą. Tokios galios pakanka tiek nešiojamo kompiuterio baterijai įkrauti, tiek kitiems periferiniams įrenginiams užmaitinti.

Numatyti naujosios kartos C tipo jungties matmenys – 8,4 x 2,6 mm. Taigi jungties dydis bus labai artimas dabartinėms „microUSB“ jungtims. Vis dėlto „USB“ C tipo jungčių išskirtinumas bus tas, kad jos bus integruojamos tiek į nešiojamus kompiuterius, tiek į išmaniuosius telefonus ar bet kokius kitus elektroninius prietaisus. Kitaip sakant jungties matmenys parinkti taip, kad ji nebūtų per maža nešiojamiems kompiuteriams, tačiau tuo pačiu maksimaliai leistų taupyti vietą dar mažesniuose portabiliuose įrenginiuose.

Šiuo atveju privalomas C tipo jungties orientacijos poreikio eliminavimas bus įgalinimas naudojant 18 kontaktų, kurie iš viso sudarys du atskirus „USB 3.1“ kontaktų rinkinius. Jeigu jungtis į sąsają bus jungiama viena puse, aktyvi bus viena pora kontaktų. Tuo tarpu jungtį apvertus kita puse – bus naudojama kita pora kontaktų.

Kadangi naujosios kartos C tipo „USB“ jungtis bus visiškai kitokios pailgos apvalios formos, žinoma, tiesioginis jos suderinamumas su senesniais „USB“ standartais bus neįmanomas. Šią problemą bus galima eliminuoti tik naudojat papildomus adapterius. Pagrindinė to priežastis – pasikeitę C tipo jungties matmenys ir forma, reikalaujantys standartinius senesnių „USB“ jungčių 4 kontaktus išdėstyti šiek tiek kitose vietose.

Dėl šių priežasčių ir Europos Sąjungos reikalavimų, „USB“ C tipo standarto adaptacija gali šiek tiek sulėtėti. Priminsime, kad Europoje yra numatyta, kad visi parduodami telefonai turi būti kraunami per „microUSB“ jungtį, todėl gamintojai norėdami naudoti C tipo jungtį komplekte privalomai taip pat turės pridėti ir papildomą adapterį.

Elektroninės įrangos, palaikančios „USB“ C tipo jungtis tikimasi sulaukti dar šiais metais. Spėjama, kad pirmieji jas pradės integruoti motininių plokščių gamintojai. Tuo tarpu išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių gamintojai galimai lauks 2015 metų, kadangi svarbiausi šios kategorijos įrenginių pristatymai dažniausiai vyksta periodiškai, tačiau tik kartą per metus.

Šaltinis: technologijos.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras

     

 


Captcha