Paskelbti internetu besinaudojančių tėvų ir paauglių nuomonės tyrimo rezultatai

Publikuota: 2016 m. liepos 27 d. trečiadienis

2016 metais gegužės–birželio mėnesiais Švietimo informacinių technologijų centro užsakymu UAB „Spinter tyrimai“ atliko tėvų auginančių 5–18 m. vaikus ir paauglių nuo 14 iki 18 metų viešą reprezentatyvią apklausą.

Kiekybinio internetu besinaudojančių tėvų ir paauglių nuomonės tyrimo tikslas — įvertinti Saugesnio interneto centro paslaugų matomumą ir įtaką visuomenei. Gauta informacija padėjo nustatyti respondentų susidūrimo su informacijos saugumo pažeidimais atvejus ir patirtą žalą, įvertinti interneto keliamas grėsmes vaikams ir atlikti 2015 m. sausį – 2016 m. birželį vykdyto Saugesnio interneto projekto vertinimą.

Tyrimo grupę sudarė 1 614 respondentų: 803 paaugliai ir jaunimo atstovai (14–18 metų amžiaus) ir 811 suaugusiųjų.

Gautų rezultatų duomenimis, respondentams vis didesnį rūpestį kelia interneto keliamos grėsmės. 82 procentai suaugusiųjų tvirtino, kad internetas kelią pavojų ir grėsmę. Paaugliai yra susirūpinę mažiau – 59 procentai. Nepaisant to, lyginant su 2014 m. atlikto tyrimo duomenimis, tėvų vykdoma vaikų veiklos internete kontrolė sumažėjo nuo 77 iki 71 procento. Kalbant apie tokias grėsmes, kaip kibernetinės patyčios, žeidžiančio ar nelegalaus turinio informacija, ir lyginant šiuos skaičius su ankstesniais metais, dabar suaugę respondentai dažniau susiduria su problemomis: žeidžiančio ar nelegalaus turinio informacija – 83 %, sekstingas – 72 %, kibernetinės patyčios – 64 %, asmeninės informacijos paskelbimas – 67 %. Kita vertus, jaunuoliai tvirtina, kad jie rečiau susiduria su tomis pačiomis grėsmėmis: žeidžiančio ar nelegalaus turinio informacija – 33 %, sekstingas – 14 %, kibernetinės patyčios – 25 %, asmeninės informacijos paskelbimas – 9 %.

Daugelis tėvų ir globėjų pripažįsta, kad jiems vis dar trūksta žinių kaip mokyti vaikus saugiai naudotis internetu. Skirtingai nuo suaugusiųjų, 81 % vaikų tvirtina, kad jie žino kaip saugiai naudotis internetu. Kita vertus, nepaisant to, kad jaunimui tenka dažniau susidurti su saugumo pažeidimais, jie tvirtina, kad nepatiria daugiau žalos negu suaugusieji.

Viena didžiausių interneto keliamų problemų yra saugumo pažeidimai, kurių dažniausias yra kompiuterių virusai (suaugusieji – 72 %, paaugliai – 82 %) bei nepageidaujami elektroniniai laiškai (suaugusieji – 68 %, paaugliai – 63 %). Didesnė tikimybė, kad dėl įvairiausių saugumo pažeidimų vaikai nukenčia labiau negu suaugusieji.

Norint išvengti įvairiausių grėsmių, labai svarbu užtikrinti bendravimą tarp tėvų ir vaikų. Pasak paauglių respondentų, tėvai deda mažiau pastangų pokalbiui su savo vaikais apie interneto keliamus pavojus: 56 % – lyginant su 48 % 2014 m. – tėvų kalba su savo vaikais.

 

Šaltinis: itc.smm.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Rengiamas seminaras mokyklų IKT koordinatoriams

Švietimo informacinių technologijų centras š. m. spalio 27 dieną Vilniuje organizuoja seminarą mokyklų IKT koordinatoriams, asmenims besirūpinantiems IKT diegimu mokyklose. skaityti »