Brailio rašto skaitytuvas

Publikuota: 2011 m. gegužės 6 d. penktadienis

Brailio raštas – visame pasaulyje žinoma silpnaregių ir neregių bendravimo priemonė. Pirmoji knyga buvo išspausdinta Paryžiuje 1837 m., o Lietuvoje 1928 m., taigi yra nemažai garsių autorių kūrinių, parašytų būtent Brailio raštu. Tiesa, knygos didelės savo apimtimi ir neretai net ir įgudusiam šio rašto žinovui užtrunka daug laiko perskaityti vieną pastraipą.

Dizaineris Wonkook Lee sugalvojo prietaisą, kuris galėtų padėti akliesiems greičiau ir lengviau skaityti šias knygas. Nedidelis įrenginys, linksmai vadinamas „sraige“, telpa delne ir susideda iš dviejų dalių. Tai nedidelis skaitytuvas, kuris lėtai braukiamas per Brailio raštu parašytos knygos puslapius, ir ausinės, pritvirtinamos prie žmogaus ausies.

„Sraigė“ nuskenuoja knygos nelygumus, kurie atitinka raides, ir garsiai, per joje įmontuotą mikrofoną, juos sujungia į žodį. Be to, joje esanti „bluetooth“ technologija gali perduoti tą patį garsą ir į ausines, tuomet knygoje parašytą tekstą girdėsite tik jūs.

Pats dizaineris mano, jog tai revoliucinis sprendimas, galintis padėti silpnaregiams ir neregiams mokytis bei geriau adaptuotis visuomenėje.



 

 

 

Šaltinis: penki.lt, yankodesign.com
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »