Pro pat Žemę praskriejo prieš kelias dienas atrastas asteroidas

Publikuota: 2012 m. gruodžio 12 d. trečiadienis

Tik gruodžio 9 d. atrastas asteroidas 2012 XE54 antradienį, gruodžio 11 dieną, praskriejo labai arti Žemės (dvigubai arčiau už Mėnulį), o arčiausiai mūsų planetos šis kūnas buvo apie 12:10 Lietuvos laiku.

Tada atstumas iki Žemės buvo tik 226 tūkst. km, t. y. dvigubai mažiau nei atstumas nuo Žemės iki Mėnulio. Kosminiais masteliais tai yra mažiau už plauką.

Nekviestą svečią įdėmiai stebėję astronomai ramino, kad asteroidas Žemei nepavojingas. Maža to, 28 metrų skersmens kosminis luistas jau nustebino siurprizu: asteroidas spėjo nuo Saulės pasislėpti Žemės šešėlyje ir astronomai stebėjo gana retą reiškinį – asteroido užtemimą.

Planetologijos instituto astronomas Pasquale Tricarico numatė, kad asteroidas kirs Žemės šešėlį ir bus galima stebėti asteroido užtemimą. Užtemimas prasidėjo gruodžio 11 d. 3:22 Lietuvos laiku, o baigėsi 4:00 Lietuvos laiku. Asteroidą stebėję mokslininkai komentavo, kad užtemimo metu akmuo „dingo“ iš savo skriejimo trajektorijos, o paskui ir vėl atsirado – kai išnėrė iš Žemės šešėlio.

„Nuotraukose užtemimas atrodo maždaug taip: labai blyški ir ilga skriejimo trajektorijos juosta, o paskui... nieko. Kitose nuotraukose ta žymė kažkur prapuola. Nuostabu!“ – MPML asteroidų stebėjimų grupės naujienų lentoje rašo Naujojo tūkstantmečio observatorijos astronomė Elia Cozzi.

Kiek toliau nuo Žemės antradienį praskriejo ir kitas, gerokai didesnis asteroidas 4179 Toutatis. Mažiausias atstumas nuo jo iki Žemės šįkart buvo 6,9 mln. km, t.y., 18 kartų daugiau už atstumą nuo Mėnulio iki Žemės ir 36 toliau už asteroidą 2012 XE54. Palyginimui, asteroidas, kuris, kaip manoma, išnaikino dinozaurus, turėjo būti maždaug 10 km skersmens.

Šio bulvę primenančio egzemplioriaus ilgis – net 4,46 kilometro, o plotis – 2,4 km. Žemei šis luistas yra pavojingas, nes periodiškai (maždaug kas 4 metus) prie jos sugrįžta.

Šaltinis: technologijos.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras

     

 


Captcha
 

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »