Astanoje – Lietuvos ir Kazachstano tarpvyriausybinės prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdis

Publikuota: 2016 m. balandžio 21 d. ketvirtadienis

Ūkio ministras Evaldas Gustas ir ūkio viceministrė Rasa Noreikienė Astanoje dalyvauja 11-ame Lietuvos ir Kazachstano tarpvyriausybinės prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdyje, kuriame daugiausia dėmesio skiriama dvišalio bendradarbiavimo transporto srityje skatinimui. 

Balandžio 21–22 dienomis vyksiančiame posėdyje Lietuvos ir Kazachstano politikai aptaria pervežimų konteineriniais traukiniais, krovinių gabenimo per Klaipėdos uostą apimčių didinimo galimybes, bendros logistinės sistemos sukūrimo perspektyvas, bendradarbiavimo aviacijos srityje galimybes. Posėdyje taip pat bus tariamasi, kaip intensyvinti dvišalį bendradarbiavimą prekybos, turizmo, informacinių technologijų, žemės ūkio ir kitose srityse. 

Aptarus abiems pusėms aktualius klausimus, bus pasirašytas posėdžio protokolas. Taip pat numatyta pasirašyti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos ir Kazachstano Respublikos nacionalinės ekonomikos Supratimo memorandumą dėl bendradarbiavimo žemėtvarkos, geodezijos ir kartografijos srityje.

Pasak ūkio ministro E. Gusto, Kazachstanas yra viena europietiškiausių ir sparčiai besivystančių Vidurinės Azijos šalių, tačiau vis dar lieka didelis neišnaudotas bendradarbiavimo potencialas.

„Ir Kazachstanas, ir ypač Lietuva yra suinteresuota sudaryti konkurencingas sąlygas kroviniams pervežti ir padidinti pastaruoju metu sumažėjusius krovinių pervežimo tarp šalių srautus“, – sako ūkio ministras.  E. Gustas yra Lietuvos ir Kazachstano tarpvyriausybinės prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo komisijos pirmininkas iš Lietuvos pusės.

Komisijos posėdyje, be Ūkio ministerijos atstovų, taip pat dalyvauja Susisiekimo, Užsienio reikalų, Teisingumo, Energetikos, Žemės ūkio ministerijos atstovai, Vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovas, taip pat bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ specialistai, komercijos atašė, Lietuvos ambasados Kazachstane atstovai bei kt. 

Vizito Kazachstane metu ūkio ministras E.Gustas taip pat susitiks su Kazachstano ekonomikos ministru Dosaevu Erbolatu, Kazachstano finansų ministerijos atsakingąja sekretore Natalija Koržova, parodos EXPO 2017 vadovybe, lankysis Lietuvos ambasadoje.

Statistikos departamento duomenimis, 2015 metais prekybos su Kazachstanu apyvarta sudarė 683 mln. eurų, iš jų, prekių eksportas – 387 mln. eurų, o importas – 296 mln. eurų. Tarp 187 Lietuvos prekybos partnerių 2015 m. Kazachstanas pagal prekybos apyvartą ir importą buvo 20 vietoje, pagal eksportą – 16 vietoje. Tiesioginės Kazachstano investicijos Lietuvoje 2015 m. rugsėjo 30 d. sudarė 3,53 mln. eurų, o tai dvigubai daugiau nei per tą patį laikotarpį 2014 metais.  

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Ūkio ministras Evaldas Gustas su darbo vizitu lankosi Gruzijoje

Ūkio ministras Evaldas Gustas per darbo vizitą Gruzijoje pirmininkaus antrajam Gruzijos ir Lietuvos tarpvyriausybinio ekonominio bendradarbiavimo komisijos (TVK) posėdžiui, po kurio kartu su Gruzijos ekonomikos ir tvariosios plėtros ministru Dimitriu Kumsišviliu pasirašys posėdži... skaityti »