EK rodo pasitikėjimą Lietuvos viešųjų finansų valdymu

Publikuota: 2017 m. vasario 13 d. pirmadienis

Šiandien, vasario 13 d., paskelbtose žiemos makroekonomikos prognozėse Europos Komisija (EK) numato, kad, pradėjus aktyviau įgyvendinti ES fondų lėšomis finansuojamus projektus, taip pat – didėjant eksportui, Lietuvos BVP 2017-2018 m. augs sparčiau nei pernai ir sieks atitinkamai 2,9 ir 2,8 proc.

Valdžios sektoriaus deficitas, EK prognozėmis, 2016 m. sudarys 0,5 proc. BVP, o šiais ir 2018-aisiais šis rodiklis sieks 0,7 proc. BVP.

„Mums svarbu, kad, vertindama valdžios sektoriaus balansą, Komisija atsižvelgia į struktūrinių reformų, šiuo atveju – socialinio modelio įgyvendinimo įtaką. Apskaičiuota, kad minėta reforma balansą didina maždaug 0,5 proc. BVP“, - sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Pasak ministro, viešųjų finansų būklę sustiprins ir griežtesnis valstybės išlaidų valdymas – tokį teigiamą drausmingo požiūrio į išlaidas poveikį kartu sparčiai augant mokesčių bazei, 2017-2018 metams prognozuoja ir EK. „Matome pasitikėjimą mūsų viešųjų finansų tvarumu, nes Lietuvos nėra tarp atidžiau stebimų valstybių, kurių viešieji finansų keltų rūpestį“, – komentuoja finansų ministras.

Prognozuojama kad padėtis darbo rinkoje taip pat nuosekliai gerės: augs atlyginimai, o nedarbas toliau mažės – nuo 7,5 proc. šiemet iki 7,1 proc. 2018-aisiais.

Komisija pabrėžia, kad nors ekonomikos augimas ES lygiu atsigauna, bet lieka neapibrėžtumas dėl vidaus veiksnių (rinkimų ciklo ES valstybėse), taip pat – išorinių, pasikeitus JAV politikai. Prognozėse atkreipiamas dėmesys į JAV dolerio stiprėjimą, kuris darys įtaką ES ekonomikai 2019-2020 m. laikotarpiu.

Šaltinis: finmin.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras

     

 


Captcha