Eksporto lyderių kalvei – tarptautinis pripažinimas

Publikuota: 2016 m. lapkričio 28 d. pirmadienis

Beveik pusę milijono eurų pridėtinės vertės šalies įmonėms sukūrusiai, Ūkio ministerijai pavaldžios VšĮ „Versli Lietuva“ programai „Sparnai“ – dar vienas tarptautinis pripažinimas, ji atrinkta tarp 3 geriausių tarptautiškumą skatinančių projektų. Ketvirtadienį ši programa įvertinta jubiliejiniuose, dešimtą kartą rengiamuose Europos verslumo skatinimo apdovanojimuose (European Entrepreneurship Promotion Awards). Jie vyko per Bratislavoje (Slovakija) vykusią Smulkių ir vidutinių įmonių asamblėją, kurią vis kitoje šalyje kasmet organizuoja Europos komisija. Šio renginio tikslas - skatinti inovatorišką požiūrį ir kūrybingas idėjas, Europoje paspartinti tvarių verslų kūrimąsi. O pati Asamblėja ir apdovanojimai  – Europos verslumo savaitės flagmanas.

Dvejus metus trukusi jaunųjų eksporto lyderių programa „Sparnai“ šiemet pateko tarp finalininkų kategorijoje, kurioje varžėsi projektai, skatinantys smulkiojo ir vidutinio verslo atstovus žengti į tarptautines rinkas. Tarp šios kategorijos finalininkų taip pat pateko Suomijoje ir Ispanijoje vykdyti projektai. Iš viso šešioms konkurso kategorijoms buvo pateikta beveik 350 paraiškų iš 31 šalies.

„Turime didžiuotis, kad Lietuvoje vykdytas projektas yra ne pirmą kartą pastebimas ir įvertinamas tarptautiniu mastu. Džiaugiuosi, kad mūsų šalyje vykdomi projektai tampa ir puikiais sėkmės pavyzdžiais kitoms šalims“, – sako laikinai pareigas einantis ūkio ministro Evaldas Gustas.

Pirmąjį tarptautinį apdovanojimą programa „Sparnai“ pelnė 2014-ųjų lapkritį. Kas dvejus metus Tarptautinio prekybos centro (International Trade Centre) rengiamoje Pasaulinėje prekybą skatinančių organizacijų tinklo (Trade Promotion Organization Network) konferencijoje, skirtoje aptarti ir apdovanoti geriausias eksporto iniciatyvas, ši programa pelnė pirmą vietą išsivysčiusių šalių kategorijoje. Jaunųjų eksporto lyderių programa teigiamai buvo įvertinta ne tik rengėjų, užsienio specialistų, bet ir joje dalyvavusių įmonių. 

Programa „Sparnai“ startavo 2013-ųjų liepą su 16 jaunųjų eksporto lyderių iš visos Lietuvos, kurie iš pradžių pusmetį stažavosi „Verslioje Lietuvoje“ - dalyvavo mokymuose, kuriuose buvo supažindinti su projektų valdymu, tarptautine rinkodara, derybų ypatumais, verslo misijų ir parodų organizavimu, prezentavimo įgūdžiais, įmonės eksporto auditu ir rinkos tyrimų bei produktų adaptavimo metodikomis. Vėliau projekto dalyviai kas pusmetį rotavosi ir taip per dvejus metus darbavosi 44 įmonėse iš 13 skirtingų Lietuvos regionų.

Lietuviškus produktus „Sparnai” įvedinėjo net į 47 užsienio rinkas ir iš viso pasirašė ir įvykdė unikalių pardavimo sutarčių už 650 000 eurų, o ruošdami paraiškas ES paramai gauti į įmones pritraukė 120 000 EUR papildomų lėšų. Vidutiniškai per vieną rotaciją, kuri trukdavo pusmetį, dalyvis pasirašydavo po 3 sutartis.

Projekto „Sparnai“ atsiradimą prieš dvejus metus paskatino kompetentingų žmonių Lietuvos įmonėse trūkumas, didelė jaunimo migracija ir eksporto plėtros žinių stoka. Iš 118 pretendentų, pateikusių paraiškas dalyvauti „Sparnų“ projekte, buvo atrinkta 16 jaunuolių, kurių amžiaus vidurkis siekė 24 m. Net trečdalis jų grįžo į Lietuvą po studijų užsienyje. Po projekto, talentingi jauni eksporto vadybininkai toliau sėkmingai dirba Lietuvos įmonėse.

Šaltinis: verslilietuva.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha