Konkurencijos tarybos prašoma išnagrinėti TEO ir „Omnitel“ sandorį

Publikuota: 2015 m. spalio 20 d. antradienis

Lietuvos kabelinių televizijų asociacija (LKTA) kreipėsi į Konkurencijos tarybą prašydama inicijuoti tyrimą dėl planuojamo TEO ir „Omnitel“ sandorio, kuriuo siekiama įsigyti mobiliojo ryšio operatorių. Asociacijos direktorius Juozas Jurelionis pažymi, kad dviejų didelę rinkos galią turinčių ūkio subjektų faktinis sujungimas reikšmingai paveiks susijusias elektroninių ryšių paslaugų rinkas ir gali sukelti rimtų konkurencijos problemų. „Atsižvelgiant tiek į TEO, tiek į „Omnitel“ užimamas atitinkamų rinkų dalis, kurios yra reikšmingos, paslaugų integracija ir susiejimas gali sukelti rimtų konkurencijos problemų. TEO faktiškai perėmus „Omnitel“, jau vien plačiajuosčio interneto prieigos paslaugų TEO užimama rinkos dalis išaugtų iki 48,8 proc.“, – tikina J. Jurelionis.

Jis taip pat priminė faktą, kad 2003 m. Konkurencijos taryba leido „TeliaSonera“ per antrinę įmonę „Amber Mobile Teleholding AB” vykdyti koncentraciją, įsigyjant iki 90 proc. „Omnitel“ akcijų su sąlyga, jog „Omnitel“ negali būti reorganizuojama prijungimo ar sujungimo būdu su „Lietuvos telekomu“ (šiuo metu – TEO) ar kuriuo nors kitu „TeliaSonera“ tiesiogiai ar netiesiogiai kontroliuojamu ūkio subjektu, apie tai iš anksto nepranešus Konkurencijos tarybai ir tokiam veiksmui negavus jos leidimo.

Be to, LKTA nuomone, jau ir dabar TEO atliekami veiksmai, susiję su valdomos infrastruktūros nuoma, vertintini kaip pasinaudojimas rinkos galia bei galimas piktnaudžiavimas dominuojančia padėtimi. Nuo 2016 m. sausio 1 d. TEO vienašališkai kelia infrastruktūros nuomos kainas, kartu panaikindama nuolaidas daug požeminių kabelių kanalų nuomojančioms įmonėms. LKTA atstovas teigia, kad TEO kartu yra tiesioginis šių įmonių konkurentas teikiant televizijos ir interneto paslaugas, vienašališkas kainų pakėlimas bei nuolaidų panaikinimas yra tiesioginė konkurentų sąnaudų didinimo forma, bloginanti jų konkurencinę padėtį rinkoje.

Baiminamasi, kad po sandorio galimas keitimasis informacija įmonės viduje apie konkurentų, užsakančių požeminių kabelių kanalų nuomą, komercinius ketinimus bei planuojamą ir vykdomą tinklų plėtrą.

Nors TEO vadovai tikina, kad šiam sandoriui nereikalingas Konkurencijos tarybos leidimas, mobiliojo ryšio operatoriai mano kitaip. „Svarbu, kad Konkurencijos taryba, suteikdama leidimą, pabrėžė griežtai kai kurias sąlygas, kur dėl koncentracijos jų padėtis yra dominuojanti – tai tinklų sujungimai, interneto rinkos. Turi būti aiški sąnaudų apskaita, kitų rinkos žaidėjų nediskriminavimas“, – teigė „Bitė Lietuva“ rinkodaros direktorius Pranas Kuisys.

Spalio pradžioje buvo išplatinta žinia, kad TEO ketina įsigyti 100 proc. „Omnitel“ akcijų. Taip įmonės tikisi suvienyti jėgas ir galimybes siūlyti naujų jungtinių plačiajuosčio ir mobiliojo ryšio, interneto, televizijos bei IT paslaugų.

 

Šaltinis:
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai