Leipcigo knygų mugėje – dėmesys Lietuvos autoriams

Publikuota: 2013 m. kovo 6 d. trečiadienis

Kovo 14–17 d. Vokietijoje, Leipcigo mieste prasidės svarbiausias metų tarptautinis literatūrinis renginys – Leipcigo knygų mugė. Ši mugė Europoje žinoma kaip profesionaliausia knygų gurmanų erdvė, kurioje itin išsamiai pristatomos ne tik visos Europos knygų naujienos, bet ir didelis dėmesys skiriamas kultūrinei programai, susitikimams ir pokalbiams su rašytojais.

Šiais metais Tarptautinių kultūros programų centras, kurio dalyvavimą remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, į kasmetį renginį vyksta su nacionaliniu stendu, kuriame pristatys lietuvių literatūros naujienas, o tarp jų ir tris vaikams bei paaugliams skirtas elektronines interaktyvias knygas anglų kalba: Vytauto V. Landsbergio „Varlė bunkeryje“, Kęstučio Kasparavičiaus „Braškių diena“ ir Nomedos Marčėnaitės knygą „Lėlė“.

Į tarptautinę Leipcigo knygų mugės diskusijų programą įtrauktos ir trys lietuviškai literatūros tematikai skirtos diskusijos, kuriose dalyvaus švedų vertėjas, žurnalistas, publicistas ir kinematografininkas Jonas Öhmanas, knygos „Tarp pilkų debesų“ autorė, lietuvių kilmės amerikiečių rašytoja Rūta Šepetys, tarp Kipro ir Lietuvos gyvenanti vertėja bei rašytoja Dalia Staponkutė, rašytoja Jutta Noak iš Vokietijos, poetai Marius Burokas, Donatas Petrošius, Gytis Norvilas, prozininkas Andrius Jakučiūnas bei meno kritikė, literatūros apžvalgininkė dr. Jurgita Ludavičienė.

Kovo 14 d. Dalia Staponkutė, Jutta Noak, Rūta Šepetys diskusijoje „Rašytojos emigrantės: tautinės tapatybės ieškojimas“ gvildens emigracijos temą iš rašytojos pozicijų, papasakos apie pastangas svetimoje kultūrinėje terpėje išsaugoti savo tapatybę, kalbą, istorinę atmintį ir kultūrą. Autorės pasidalins savo unikalia patirtimi, įgyta gyvenant ir kuriant ne Lietuvoje.

Diskusijoje „Į Europos istorijos pakraščius su Rūta Šepetys“ Jonas Öhmanas kartu su Rūta Šepetys ir jos romano herojais leisis į tamsius, iki galo neištirtus istorijos paribius, kur įstrigusi tarp istoriškai sufalsifikuoto „komunizmo“ ir Vakarų valstybių „nežinojimo“ Lietuva vis dar kovoja dėl savo teisės sugrįžti į sudėtingos ir painios XX amžiaus Europos istorijos vadovėlio puslapius. Diskusijoje rašytoja atskleis, kas ją paskatino imtis Lietuvos tremtinių temos, papasakos apie kelionę į savo ir savo šeimos praeitį, pasidalins atradimais, kurie gerokai keitė jos pačios tapatybę ir pasaulėjautą. Taip pat rašytoja pristatys savo trečiojo romano idėją, tiesiogiai susijusią su primirštais Vokietijos istorijos momentais, su stichišku vokiečių bėgimu nuo Raudonosios armijos 1944–1945 metais ir tragiškomis jo pasekmėmis.

Kovo 17 d. Marius Burokas, Donatas Petrošius, Andrius Jakučiūnas, Gytis Norvilas ir dr. Jurgita Ludavičienė diskusijoje „Antrasis pokaris“ diskutuos apie rašytojų kūrybiškumą ir vertybių formavimąsi po Antrojo pasaulinio karo. Net praėjus daugiau nei 60 metų Europa negali užmiršti Antrajame pasauliniame kare patirtų baisumų, štai kodėl ir sąvoka „pokaris“ dažniausiai siejama būtent su šio karo pabaiga. Užmirštama, kad didelis ir bekompromisis karas Europoje praūžė visai neseniai – tai Šaltasis karas, kurio baigtis Vakarų Europai tarsi užbaigė ilgai trukusį žemyno vienijimosi procesą, tuo tarpu Rytų Europai jo pabaiga reiškė dar ilgus chaoso metus. Šiai žemyno daliai tai buvo kitas arba antrasis pokaris, ne tik patikrinęs žmonių vertybines nuostatas (atskleidęs jų nebuvimą), bet ir subrandinęs labai savitą ir įdomią rašytojų kartą.

Lietuvišką kultūrinę programą Leipcigo knygų mugėje papildys ir vaikų knygų autoriaus, iliustruotojo Kęstučio Kasparavičiaus renginiai vaikams. Kęstutis Kasparavičius su mažaisiais mugės lankytojais ne tik skaitys savo kūrybos knygutes, bet ir pieš Tikro Dydžio Žirafą, kuri gali siekti 3 metrus ar net daugiau.

Lietuvos vardas nuskambės ir  knygos meno konkurso „Best Book Design from all over the World 2013“ apdovanojimuose. Leipcigo knygų mugėje Garbės padėka bus apdovanotas knygos menininkas Tomas Mrazauskas, apipavidalinęs Margaritos Matulytės knygą „Nihil obstat. Lietuvos fotografija sovietmečiu“ (Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2011).

Lietuvos dalyvavimą Leipcigo knygų mugėje rengia Tarptautinių kultūros programų centro literatūros sklaidos skyrius „Lietuviškos knygos“, bendradarbiaujant su Kultūros atašė Vokietijoje dr. Gabriele Žaidyte. Remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha