Pasauliui sparčiai besikeičiant – nuolatos tobulinti įgūdžius

Publikuota: 2016 m. spalio 14 d. penktadienis

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė Liuksemburge dalyvauja Europos Sąjungos Užimtumo, socialinės politikos, sveikatos ir vartotojų reikalų tarybos posėdyje. Įgūdžių temai skirtų politinių ministrų debatų metu pristatydama Lietuvos patirtį ji pabrėžė, jog sparčiai besikeičiančiame pasaulyje darbuotojams ypač svarbu nuolatos tobulinti savo kvalifikaciją.

„Valstybės institucijų bendradarbiavimas su darbdaviais įgūdžių vystymo, kvalifikacijos tobulinimo srityje yra itin reikšmingas. Svarbu motyvuoti darbdavius aktyviai dalyvauti kvalifikacijos tobulinimo, mokymosi visą gyvenimą procese, pavyzdžiui, suteikiant apmokamas mokymosi atostogas neformaliam ar formaliam mokymuisi, kurios yra numatytos ir šį rudenį priimtame naujajame Darbo kodekse. Be to, didelę vertę turi kitų šalių patirtis ir dalijimasis gerąja praktika“, - sakė ministrė A. Pabedinskienė.

Profesinis mokymas Lietuvoje orientuojamas į praktinių įgūdžių ir gebėjimų suteikimą dalyvaujant darbdaviams – verslo įmonių atstovai dalyvauja tiek profesinio mokymo įstaigų valdymo struktūrose, tiek kvalifikaciniuose egzaminuose bei kvalifikavimo komisijose. Kaip atkreipė dėmesį A. Pabedinskienė, siekiant visiškai išnaudoti darbo jėgos potencialą, svarbu plėtoti neformaliojo ugdymo formų įvairovę ir prieinamumą.

Šios vasaros pradžioje Europos Komisija priėmė naują įgūdžių darbotvarkę Europai. Joje akcentuojama įgūdžių svarba, siekiant tvaraus užimtumo, augimo ir konkurencingumo. Taip pat suinteresuotosios šalys kviečiamos prisijungti prie bendro įsipareigojimo gerinti įgūdžių lygį ir kokybę Europos Sąjungoje.

Jaunimo garantijų ateities užtikrinimui skirtoje diskusijoje ministrė A. Pabedinskienė informavo, kad aktyviomis ir nuosekliomis pastangomis Lietuvoje jaunimo nedarbą pavyko sumažinti daugiau nei per pusę.

Anot ministrės, dar efektyvesniam Jaunimo garantijų įgyvendinimui reikalingas stipresnis koordinavimas ir abipusis mokymasis, siekiant tarp valstybių narių ir šalių viduje plėtoti gerąsias praktikas, partnerystes, aktyviau įtraukiant švietimo sektorių ir darbdavius. Svarbu ne tik tęsti paslaugų teikimą, orientuotą į individualius jaunuolio poreikius, bet ir užtikrinti vieningą ir kokybišką įgyvendinimo stebėseną, siekiant įrodymais grindžiamos politikos vykdymo.

Taryboje taip pat pritarta bendram požiūriui dėl direktyvos, kuria siekiama pagerinti darbuotojų sveikatos apsaugą nustatant mažesnes leistinas kancerogenų ar mutagenų koncentracijas darbo vietose. Lietuva prisijungė prie 8 valstybių deklaracijos, raginančios valstybes nares, Europos Komisiją ir Europos Parlamentą toliau dirbti dar labiau mažinant chromo VI koncentraciją.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Gyventojams trūksta informacijos apie verslo socialinę atsakomybę

Per paskutinįjį dešimtmetį Lietuvos įmonės vis dažniau socialinės atsakomybės principus taiko savo veikloje, tačiau nebūtinai sistemingai ir integruotai, atskleidė Vyriausybės atliktas tyrimas. skaityti »