Rūšiuoti seną elektroniką privers moksleiviai

Publikuota: 2014 m. spalio 8 d. trečiadienis

Jau antrą kartą startavęs projektas „Mąstau. Rūšiuoju. Gyvuoju“ mokinius vėl kviečia įsitraukti į aplinkosauginę iniciatyvą.  Kur kas daugiau nei pernai, apie 30 000 moksleivių  rinks pavojingas nebenaudojamas elektronines atliekas ir atiduos jas perdirbti.

Pasibaigus pirmajam projekto „Mąstau. Rūšiuoju. Gyvuoju!“ sezonui buvo surinktos 4 tonos baterijų bei dujošvyčių lempučių ir daugiau nei 2500 vaikų išdalinti kvietimai į mėgstamų krepšininkų varžybas.

Aplinkosauginio projekto tikslais ir patraukliomis skatinamosiomis priemonėmis buvo patenkinti ne tik moksleiviai, azartiškai nusiteikę rinkti atliekas bei susitikti su „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ klubų krepšininkais, bet ir mokytojai.

Pirmaisiais metais vykusio „Mąstau. Rūšiuoju. Gyvuoju!” projekto nugalėtoja tapo Panevėžio K. Paltaroko gimnazija. Daugiau kaip pusę tonos elektronikos atliekų surinkusios gimnazijos gamtos ir biologijos dalykų mokytoja Neringa Garuckienė  pasakojo, kad prie pasiekto moksleivių rezultato prisidėjo jų tėvai, seneliai kaimynai ir net tėvų darbovietės.

Prie antrojo projekto sezono prisijungė net 83 mokyklos iš įvairių Lietuvos regionų. Moksleiviai skatinami atkreipti didesnį dėmesį į kone opiausią elektronikos atliekų surinkimo problemą – smulkiosios senos elektronikos surinkimo trūkumą. Iš visų tvarkomų elektronikos atliekų- būtent smulkioji elektronika (virduliai, fenai, barzdaskutės, žaislai ir kt.) vis dar dažniausiai išmetama į bendrus šiukšlių konteinerius.

Jau spalio pabaigoje paaiškės I-ojo etapo, kurio metu buvo renkama ir smulki, ir stambi elektronikos įranga, rezultatai. II-ojo ir III-iojo etapų metu, kaip ir praėjusiais metais, bus renkamos baterijos bei dujošvytės lemputės. Antrasis etapas vyks lapkričio – gruodžio mėnesiais, o trečiasis – vasario ir kovo mėnesį.

Siekdama šviesti jaunąją kartą, Elektronikos Platintojų Asociacija šiemet rengia dar vieną svarbų įvykį – aplinkosauginę olimpiadą – žinių patikrinimo konkursą septintų- devintų klasių moksleiviams. Pastebėta, jog mokyklų programose ne visada suteikiama pakankamai laiko pasiruošti šia tema, gauti įvairesnių žinių ir įdomesnių faktų. Šia švietėjiška iniciatyva moksleiviams bus suteikta daugiau žinių apie ekologiją, gamtą ir rūšiavimo naudą, kurias vėliau jie galės pasitikrinti spręsdami konkursinius klausimus. Medžiagą aplinkosauginiam žinių konkursui ruošia mokytojai ekspertai kartu su Gamtosauginių mokyklų programa.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras

     

 


Captcha
 

susiję straipsniai

Nuo šiol rūšiuoti atliekas padės mobilioji programėlė

Sukurti naują mobilioji programėlė „Rūšiuoklis“, padėsianti rasti įvairių elektroninių prietaisų surinkimo taškus. skaityti »