TVF ekspertai teigiamai įvertino šalies ekonomikos tendencijas ir viešųjų finansų politiką

Publikuota: 2016 m. rugsėjo 13 d. antradienis

Rugsėjo 6–12 dienomis misiją Lietuvoje vykdę Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekspertai pateikė galutines išvadas ir rekomendacijas, kuriose teigiamai vertina Lietuvos pasiekimus, mažinant biudžeto deficitą, tačiau siūlo siekti didesnio viešųjų išlaidų bei investicijų efektyvumo.

„Toks pozityvus Lietuvos viešųjų finansų valdymo vertinimas yra pagrįstas ir pelnytas. Neabejoju, kad taip pat sėkmingai sugebėsime ir toliau vykdyti atsakingą šalies fiskalinę politiką, kuri garantuotų aukštesnę žmonių gyvenimo kokybę, kurtų investicijoms patrauklią aplinką bei suteiktų postūmį nuosaikiam ekonomikos augimui“, – TVF išvadas komentavo finansų ministrė Rasa Budbergytė.

TVF ekspertų vertinimu, šiuo metu nėra pastebima jokia tiesioginė rizika Lietuvos finansiniam stabilumui, o investicijas ir augimą skatina atsigaunanti kreditų rinka bei didėjantis susidomėjimas mažų ir vidutinių įmonių (MVĮ) paskolų srityje.

Galutiniame savo pranešime TVF teigia, kad artimiausiu metu galima tikėtis ir spartesnio šalies ekonomikos augimo, kurio pagrindinė varomoji jėga yra didėjantis privatus vartojimas, kurį skatina darbo užmokesčio augimas.

TVF ekspertai teigiamai įvertino ir Lietuvos eksporto padėtį, tačiau atkreipė dėmesį į darbo našumo problemą, taip pat siūlo artimiausiu metu susilaikyti nuo tolesnio minimalaus darbo užmokesčio kėlimo.

TVF misija tikisi, kad geri viešųjų finansų rezultatai bei spartus biudžeto lėšų surinkimas padės šaliai įgyvendinti numatytas iniciatyvas – didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį bei finansavimą gynybos reikmėms, mažinti socialines įmokas, o ateityje – palaipsniui mažinti valstybės skolą BVP atžvilgiu. TVF pabrėžia, kad turi būti ir toliau laikomasi fiskalinės drausmės taisyklių. 

„Būtų naudinga pakoreguoti Naujojo socialinio modelio politines priemones. Atsisakyti  priimto darbo kodekso po Prezidentės veto – reikštų prarasti galimybę įgyvendinti reikalingas reformas. Atsižvelgiant į procedūrinius apribojimus, dabar reikėtų priimti naują kodeksą su pakeitimais, operatyviai išsprendus likusius klausimus, susijusius su teisėtais socialinių partnerių lūkesčiais. Naujosios pensijų sistemos nauda yra trumpalaikė, nes ilgainiui, tikėtina, išmokos žymiai sumažės,  todėl dabartine savo forma ši sistema bus socialiai netvari. Be to, dar nėra paskelbtas planas, kaip bus kompensuojama už numatytą socialinio draudimo įmokų mažinimą“, – rašoma TVF pranešime.

Lietuvai taip pat siūloma sutelkti dėmesį į struktūrines reformas ir inovacijas, taip pat - mokesčių administravimo gerinimą, mokesčių naštos mažiausias pajamas gaunantiems mažinimą, išlaidų efektyvumo skatinimą, švietimo sistemos kokybės užtikrinimą.

Išsamias TVF ekspertų išvadas ir rekomendacijas Lietuvai galima rasti TVF interneto svetainėje.

Šaltinis: finmin.lrv.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha