Ūkio ministras E. Gustas: „Turime išnaudoti bendradarbiavimo potencialą su Baltarusija“

Publikuota: 2016 m. gegužės 27 d. penktadienis

Penktadienį ūkio ministras Evaldas Gustas Lydoje (Baltarusija) dalyvauja dvyliktajame Lietuvos ir Baltarusijos ekonomikos forume, kuriame aptariami aktualiausi abiejų šalių ekonominio bendradarbiavimo klausimai. Šių metų forume ypatingas dėmesys skiriamas turizmo, transporto ir žemės ūkio temoms. 

„Lietuvos ir Baltarusijos prekybiniai ir ekonominiai santykiai turi gilias tradicijas, Baltarusija patenka į į dešimties svarbiausių Lietuvos prekybinių ir ekonominių partnerių sąrašą, tačiau matome dar nemažą neišnaudotą bendradarbiavimo potencialą. Abi šalys turi puikias galimybes plėsti bendradarbiavimą paslaugų, transporto bei turizmo srityse, taip pat maisto, chemijos, baldų, lengvosios pramonės srityse. Be to, Lietuva patraukli Baltarusijai kaip arčiausiai esanti bendros Europos ekonominės erdvės valstybė“, – sako ūkio ministras Evaldas Gustas.

Ministro teigimu, nepaisant to, kad praėjusiais metais Lietuvos investicijos Baltarusijoje kiek sumažėjo, ši rinka mūsų šalies verslininkams įdomi ir perspektyvi, jie Baltarusijoje mato daug verslo nišų, ypač, paslaugų ir logistikos srityse. Pavyzdžiui, Lietuvos įmonė, kuri kartu su kita užsienio kompanija Baltarusijoje yra įkūrusi statybinių prekių parduotuvių tinklą, dabar planuoja Minsko priemiestyje steigti prekybinį logistinį centrą.  

Pasak E. Gusto, Baltarusija išlieka prioritetine rinka Lietuvai turizmo srityje – pernai Baltarusija užėmė 2 vietą pagal atvykusių į Lietuvą turistų skaičių, mūsų šalyje apsilankė net 163,5 tūkst. baltarusių. Bendradarbiavimas gali dar labiau plėstis, nes mūsų valstybė gali pasiūlyti itin platų spektrą turizmo, sveikatos ir sveikatingumo paslaugų – nuo kaimo turizmo iki aukštos kokybės SPA. Šių metų vasarą Minske ir Gomelyje ketinama plačiau pristatyti Lietuvos turizmo galimybes. 

Lietuvos ir Baltarusijos ekonomikos forume taip pat dalyvauja abiejų šalių transporto ir žemės ūkio ministerijų, šias sritis kuruojančių institucijų ir verslo bendruomenės atstovai. Forume atskirų sričių ekspertai dirbs teminėse grupėse, susijusiose su bendradarbiavimu žemės ūkio, turizmo, transporto srityse.

Forumo metu vyks Baltarusijos įmonių ekspozicija, Gardino srities investicijų paroda, turizmo paroda, baltarusiškos žemės ūkio technikos paroda. Lietuvos įmonės lankysis Baltarusijos įmonėse, susipažins su Baltarusijos įmonių produkcija, vyks kontaktų mugė.

Lietuvos ir Baltarusijos ekonomikos forumas organizuojamas kasmet. Praėjusiais metais jis vyko Marijampolėje. 

Statistikos departamento duomenimis, 2015 metais pagal prekybos mastą Baltarusija užėmė 7 vietą po Rusijos, Lenkijos, Vokietijos, Latvijos, Nyderlandų ir Estijos. 2015 m. Lietuvos ir Baltarusijos prekybos apyvarta buvo 1,94 mlrd. eurų ir, palyginti su 2014 m., išaugo 3 proc. Lietuvos eksportas į Baltarusiją siekė 1,06 mlrd. eurų ir sudarė 4,6 proc. bendro Lietuvos eksporto. 2015 m. Lietuvos importas iš Baltarusijos siekė 0,88 mlrd. eurų ir sudarė 3,5 proc. bendro Lietuvos importo. 

Tiesioginės Baltarusijos investicijos Lietuvoje 2015 m. sudarė 35,55 mln. eurų, o tiesioginės Lietuvos investicijos Baltarusijoje sudarė 77,11 mln. eurų.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha