Priklausomybė kompiuteriui prilygsta alkoholizmui ?

Publikuota: 2005 m. lapkričio 25 d. penktadienis

 

Dėl didėjančio jaunimo poreikio naudotis internetu, bendrauti virtualiuose pokalbių kanaluose kyla vis daugiau psichologinių problemų ir didėja priklausomybė nuo informacinių technologijų, interviu Studentuera.lt kalbėjo „Vaiko raidos centro“ klinikos vedėjas, vaikų psichiatras Vytautas Blažys.

Pasak jo, per 90 proc. mokyklinio amžiaus vaikų ir studentų dažniausiai naudojasi elektroniniu paštu, pokalbių kambariais, forumais, todėl paaugliui kyla grėsmė būti įkalintam virtualiame kalėjime.

„Virtualus bendravimas daro psichologinę įtaką, bet negalima sakyti, kad ji – tik neigiama. Negerai, kai atsiranda susvetimėjimas, tačiau abejoju, ar žmonės ims bendrauti tik virtualiai. Aišku, yra žmonių, kuriems toks bendravimas virsta kalėjimu – jie neišeina iš pokalbių kanalų, tačiau tai yra jo ir aplinkos problema“, – teigia V. Blažys.

Dauguma žaidimų, kuriuos žaidžia vaikai, ypač berniukai, yra smurtiniai -  žmonių šaudymas, kraujo liejimas, todėl vaikas tampa agresyvesnis, mažiau jautrus kitų skausmui.

Vaikų psichiatro teigimu, atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad tokius žaidimus žaidžiantys jaunuoliai tampa agresyvesni, turi tam tikrų problemų. Tačiau Studentuera.lt pašnekovas nemano, kad dėl to kalčiausi yra žaidimai. Anot jo, tiek tėvai, tiek valstybė turi siekti pakeisti susiklosčiusią situaciją.

„Kita problema yra valstybės, nes ji neriboja žaidimų pardavimo – Lietuvoje vaikas nuėjęs į parduotuvę gali nusipirkti žaidimą, kuris kitose šalyse parduodamas tik sulaukus 18-os“, – sako V. Blažys.

Pasak jo, tėvai turėtų savo atžalą supažindinti su saugaus bendravimo internete taisyklėmis.

„Pokalbių kanaluose pedofilai apsimeta vaikais ir kviečia juos į pasimatymus, todėl virtuali erdvė tampa ne itin saugia priemone vaikams bendrauti“, – teigia jaunimo portalo pašnekovas.

Tačiau V. Blažys neneigia, jog  bendravimas internetu yra naudingas tiek paaugliui, tiek studentui, nes tai yra galimybė išbandyti ir atrasti save. Be to, naršydamas internete namuose, tuo pačiu metu jis gali bendrauti ir su tėvais, ir su draugais užsienyje, stiprinti užsienio kalbų žinias.

„Pokalbių kanale jis gali būti bet kuo – sekso gigantu, vyru, moterimi ir kuo tik nori. Tai savojo „aš“ ieškojimas, todėl, manau, tai – iš dalies naudinga, nes atsiranda didesnis savarankiškumo jausmas. Tačiau yra ir drovių žmonių, kuriems sunku užmegzti pokalbį su kitais, o „chate“ jie gali bendrauti laisvai, nes nemato pašnekovo, po to virtualaus bendravimo patirtį jie gali panaudoti realiame bendravime, tačiau tai – slidus dalykas. Gresia susvetimėjimas“, – kalbėjo „Vaiko raidos centro“ klinikos vadovas.

Studentuera.lt pašnekovo teigimu, tėvai turėtų kontroliuoti jaunos atžalos veiklą ir  bendravimo internetu laiką, jei paauglio elgesys kelia susirūpinimą ar jis yra lengvai psichologiškai pažeidžiamas.

„Priklausomybė kompiuteriams nėra tokia didelė problema, kaip, pavyzdžiui, alkoholizmas. Juk tiek kompiuterį, tiek alkoholio galima nusipirkti. Suaugusieji turėtų susirūpinti, kad vaikas nepaskęstų virtualioje jūroje, jei jis yra labiau pažeidžiamas ir daug lengviau gali įgyti priklausomybę nuo IT“, – tvirtina V. Blažys.

Edgaras Biliūnas, Studentuera.lt

Visą interviu skaitykite www.studentuera.lt

 

Šaltinis:
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai