Apie IT raštingumą mokyklose: reikia susiimti

Publikuota: 2016 m. rugsėjo 1 d. ketvirtadienis

Airija, Danija, Izraelis ar Pietų Korėja skaičiuoja, kad apie pusę ekonomikos augimo yra susiję su informacijos technologijomis. Viena to priežasčių – ir IT raštingumas, kurį plėtojant Lietuvai reikia rimtai susiimti, perspėja ekonomistai ir IT rinkos dalyviai.

R. Grajauskas: IT – pusė ekonomikos augimo

„Danske Bank“ vyriausiasis analitikas Baltijos šalyse Rokas Grajauskas pastebi, kad išsivysčiusiose šalyse informacinės technologijos yra vienas iš sparčiausiai augančių ūkio sektorių.

„Akivaizdu, kad vis labiau plečiantis IT panaudojimui kasdieniuose mūsų gyvenimuose, šio sektoriaus svarba tik augs. Gali būti, kad po 10 ar 20 metų tai jau bus dominuojanti ūkio šaka. Šiandien IT sektorius paaiškina apie pusę ar net daugiau ekonomikos augimo tokiose šalyse kaip Airija, Danija, Izraelis ar Pietų Korėja.

Panašius IT sektoriaus augimo tempus pastaraisiais metais demonstruoja ir mūsų kaimynai estai. Be abejo, estams labai padėjo „Skype“ sėkmės istorija, prie kurios prisidėję kūrėjai ir šiandien toliau kuria labai sėkmingas IT įmones. Tačiau estams padėjo ir valdžios dėmesys, siekiant informacines technologijas kuo plačiau įdiegti kiekviename valstybės gyvenimo žingsnyje“, – sako R. Grajauskas.

„Taigi, potencialo tikrai turime. Ko trūksta, tai valdžios suvokimo, kad IT nėra tik prie kompiuterio mėgstančių sėdėti jaunuolių užsiėmimas, bet kad tai gali kurti didžiulę ekonominę naudą. Todėl norint išnaudoti šį potencialą, turime IT sektoriui skirti deramą dėmesį visais lygmenimis – tiek plečiant IT programų finansavimą universitetuose, tiek ir nukreipiant didesnius ES paramos srautus į šį sektorių“, – sakė R. Grajauskas.

A. Guoga: protingas IT švietimas – konkurencinga ateities Lietuva

Europos parlamento narys Antanas Guoga, Vilniuje vyksiančio modernių technologijų ir verslumo renginio #SWITCH! sumanytojas ir organizatorius, sako, kad kiekvienas Lietuvos jaunas žmogus gali būti sėkmingas. Reikia tik rasti tą sritį, kurioje jo veikla būtų užprogramuota sėkmei.

„Norime būti sėkminga, pasaulyje konkurencinga šalis? Privalome jau dabar labai atsakingai ruošti jaunąją kartą skaitmeninio pasaulio iššūkiams. Dviračio išradinėti nereikia. Pasaulyje yra puikių patirčių, kurias galime pritaikyti čia,  Lietuvoje.  Šiandien IT nebėra tik programavimas. Tai daugelį mokslų, kūrybą, verslą  apimanti realybės dalis. Nepakanka sauso IT kurso kokioj 9-10 klasėje. Ko mums reikia, tai visuotinė ir šiuolaikiška vaikų pažintis su IT“, – teigė A. Guoga

Rugsėjo 8–9 d. Vilniuje vyks jau antrasis, didžiausias Baltijos regione modernių technologijų ir verslumo renginys #SWITCH!, kurio dalis, skirta jaunimui. Įkvepiančiomis istorijomis iš vizionierių lūpų, e. verslų „vilkai“ plačių užmojų pavyzdžiais ir padrąsinimu moksleiviai bus skatinami sieti savo ateitį su skaitmeniniu pasauliu. Planuojama, kad renginyje dalyvaus 10 tūkstančių dalyvių – moksleivių, studentų, profesionalų, verslininkų, viešojo sektoriaus atstovų, be to, bus siekiama Gineso pasaulio rekordo – didžiausios programavimo pamokos.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras

     

 


Captcha
 

Populiariausi straipsniai