Aukštosios mokyklos dalyvaus institucinės globos pertvarkoje

Publikuota: 2015 m. birželio 23 d. antradienis

Birželio 22 dieną vykusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės apskrito stalo diskusijos-pasitarimo su aukštųjų mokyklų, rengiančių būsimus socialinius darbuotojus pagal socialinio darbo studijų programas, atsakingais atstovais metu akademinė visuomenė pristatė galimybes, kaip aukštosios mokyklos galėtų prisidėti prie sėkmingo pertvarkos proceso.

„Lietuvai žengiant institucinės globos pertvarkos keliu, labai svarbu, kad socialinio darbo pasiūla atitiktų besikeičiantį poreikį“, - pabrėžia ministrė A. Pabedinskienė.

Pasak jos, vykdant institucinės globos pertvarką ne tik didės socialinių darbuotojų poreikis, bet ir atsiras naujo pobūdžio paslaugų, todėl reikia, kad būsimi socialiniai darbuotojai turėtų visas reikalingas žinias ir įgūdžius, reikiamus tvariam perėjimui nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų neįgaliesiems ir likusiems be tėvų globos vaikams.

Socialinio darbo specialistus rengiančios aukštosios mokyklos peržiūri studijų ir praktikų programas, ketindamos papildyti dalykais, padėsiančiais būsimiems socialinio darbo specialistams būti geriau pasiruošusiems pertvarkai.

Pavyzdžiui, Vytauto Didžiojo universitetas, pasak jų atstovų, planuoja įtraukti daugiau gerosios užsienio šalių perėjimo prie bendruomeninių paslaugų patirties, taip pat įtraukti verslumo pagrindus, kad būsimi socialiniai darbuotojai gebėtų ir patys kurti sau darbo vietas, pvz., mažas socialinių paslaugų teikimo įmones.

Aukštosios mokyklos taip pat ketina prisidėti prie pertvarkos proceso orientuodamos studentus mokslo darbams, tyrimams rinktis temas, susijusias su institucinės globos pertvarka. Anot A. Pabedinskienės, tai būtų naudinga kaupiant ir sisteminant žinias, nes situacija skirtingose savivaldybėse ir regionuose yra skirtinga.  

Pertvarkos metu, pasak ministrės, negalima pamiršti ir esamų socialinių darbuotojų poreikių bei padėti jiems persiorientuoti ir prisitaikyti prie sistemos pokyčių. Pasak Marijampolės kolegijos atstovų, čia labai svarbu supervizijos, nes padeda geriau išgyventi pokyčius, prisitaikyti. Jiems antrino Lietuvos sveikatos mokslų universiteto atstovai, pasak kurių, socialiniai darbuotojai, be kita ko, turi daug patirties ir naudingų įžvalgų, kurias galima būtų panaudoti.

Šiandienos susitikime su ministre dalyvavo Mykolo Romerio, Vilniaus, Vytauto Didžiojo, Lietuvos edukologijos, Klaipėdos, Lietuvos sveikatos mokslų universitetų, Kauno, Marijampolės, Šiaulių valstybinės, VšĮ Kolpingo, Utenos kolegijų atstovai.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Pasauliui sparčiai besikeičiant – nuolatos tobulinti įgūdžius

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė Liuksemburge dalyvauja Europos Sąjungos Užimtumo, socialinės politikos, sveikatos ir vartotojų reikalų tarybos posėdyje. skaityti »

Populiariausi straipsniai