Duris atveria modernus lazerinių technologijų centras

Publikuota: 2015 m. birželio 10 d. trečiadienis

Birželio 10 d. Vilniuje duris atveria Lazerinių ir inžinerinių technologijų klasterio mokymo ir tyrimų centras. Saulėtekio slėnio technologijų ir inovacijų centro atidaryme dalyvausianti švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė išskiria Fizinių ir technologijos mokslų centrą kaip sektiną mokslo ir verslo bendradarbiavimo pavyzdį.

„Fizinių ir technologijos mokslų centras yra puikiausias pavyzdys, kaip mokslininkai ir verslininkai suranda vienas kitą, nusistato bendrus tikslus, išbando savo kūrybinį potencialą, patiria sėkmės džiaugsmą. Būtent tokie efektyvaus bendradarbiavimo pavyzdžiai savo pasiekimais įkvepia ir suteikia pasitikėjimo, kad pasirinkta kryptis skatinti viešojo ir privataus sektoriaus sinergiją yra perspektyvi ir duos vaisių“, – sako švietimo ir mokslo ministrė.

„Džiugu, matyti, jog Lazerinių ir inžinerinių technologijų klasteryje sutelkta moderniausia įranga ir geriausi protai, kuriantys naujas technologijas, modernizuojantys gamybos procesus. Rinkoje tai vadinama „aukštos pridėtinės vertės kūrimu“ ir yra būtent tai, ko reikia siekiant aukštesnio gyvenimo lygio ir patrauklumo gyventi ir dirbti Lietuvoje”, – pabrėžia ministrė A. Pitrėnienė.

Lazerinių ir inžinerinių technologijų klasteris (LITEK) teikia tyrimų paslaugas Lietuvos ir užsienio kompanijoms. Panaudodami „Saulėtekio“ slėnyje vykdant mokslinius tyrimus gautas žinias, LITEK specialistai kuria rinkai aukštos pridėtinės vertės produktus ir technologijas: specifines daugiasluoksnes optines dangas, didelės galios lazerių sistemas pramonei ir mokslui, lazerinio mikroapdirbimo mašinas.

Saulėtekio slėnyje Vilniuje veikiančiame Fizinių ir technologijos mokslų centro padalinyje Europos Sąjungos bei privačiomis investicijomis sukurti atviros prieigos centrai suteikė naujas galimybes optoelektronikos, inžinerines, aplinkotyros technologijas taikyti moksle ir pramonėje.

Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC) yra didžiausia mokslinių tyrimų įstaiga Lietuvoje, vykdanti unikalius mokslinius tyrimus ir technologinės plėtros darbus lazerinių technologijų, optoelektronikos, branduolio fizikos, organinės chemijos, bio ir nanotechnologijų, elektrocheminės medžiagotyros, funkcinių medžiagų, elektronikos mokslo kryptyse. Čia ne tik plėtojamas aukšto lygio mokslas, bet ir gimsta aukštosios technologijos, naudingos verslui ir visuomenei.

Fizinių ir technologijos mokslų centre suburti geriausi šalies mokslininkai, surinkta moderni laboratorinė įranga. Dauguma čia vykdomų mokslinių tyrimų yra unikalūs ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje, o sukurtos technologijos ir pasiekti moksliniai rezultatai žinomi tarptautiniu lygiu. FTMC dirba 38 habilituoti mokslų daktarai, 246 mokslų daktarai, daugiau nei 500 mokslo tyrėjų, studijuoja 60 doktorantų. Per savo veiklos metus FTMC įvykdė daugiau nei 300 verslo užsakymų ir padėjo daugiau nei 100 įmonių įgyvendinti savo verslo tikslus.

Atidarymo metu mokslininkai supažindins su jau veikiančia ir dar kuriama technologinių inovacijų aplinka bei infrastruktūra, pademonstruos viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo rezultatus optoelektronikos, lazerių ir inžinerinių technologijų srityse. Diskusijoje „Mokslo ir verslo bendradarbiavimas – pagrindas produktyvioms inovacijoms” mokslininkai, verslininkai ir politikai dalinsis gerosios patirties pavyzdžiais, ateities vizijomis ir lūkesčiais.

Šaltinis: smm.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai