Tobulinant įkraunamas baterijas pasitelkiamos ir nanotechnologijos

Publikuota: 2011 m. birželio 1 d. trečiadienis

Tyrėjai bando įvairiais būdais pagerinti įkraunamas elektromobilių baterijas, todėl tenka atsigręžti ir į perspektyviąsias nanotechnologijas. Pagrindinis mokslininkų tikslas – pasiūlyti tokias baterijas, kurias būtų galima sparčiai įkrauti ir iškrauti, be to, jos turėtų būti talpios. Tik taip elektromobiliai gali mesti rimtą iššūkį naftos pramonei.

Pagrindiniai iššūkiai, su kuriais susiduria tyrėjai, kurdami įkraunamas baterijas, yra tinkamos įkrovimo ir iškrovimo spartos bei minimalūs baterijų talpos nuostoliai.

Šiuo metu ličio jonų baterijai įkrauti90 procentų, užtenka vos dviejų minučių. Vienas iš kertinių šio metodo elementų – katodai, pagaminti iš trimačių nanostruktūrų.

Kitas būdas, turintis potencialo ateityje sukelti tikrą perversmą įkraunamų baterijų pramonėje, yra vadinamosios ličio oro baterijos, kuriose katodas yra pagamintas iš medžiagos, galinčios panaudoti aplinkinio oro deguonį ir ličio anodą. Deguoniui jungiantis su ličiu, susiformuoja ličio oksidas (arba ličio peroksidas) ir išsiskiria tam tikras energijos kiekis. Tokia baterija pasižymi dideliu energijos tankiu, kuris prilygsta benzinui. Tai galėtų gerokai padidinti atstumą, kurį elektromobilis įveiktų iki kito įkrovimo, tačiau palyginti su ličio jonų baterijomis, šios būtų tinkamos naudoti kur kas mažesnį laiką.

Vis dėlto prireiks dar ne vienų metų, kol šios inovacijos bus pritaikytos gaminant elektromobilius. Tyrėjams reikia užtikrinti, jog elektromobiliai greičiu nenusileistų naftos produktais varomoms transporto priemonėms, be to, baterijų talpa turėtų būti pakankamai didelė, kad jų netektų itin dažnai įkrauti. Siektina, jog tokioms baterijoms visiškai įkrauti prireiktų vos kelių minučių, mat tai itin svarbu norint deramai konkuruoti rinkoje.

Tyrėjams dar reikia gerokai paplušėti, kad būtų pasiekti naftos produktais varomų transportų priemonių rezultatai. Tačiau daromas progresas yra akivaizdus, o tai svarbu galvojant apie „žalesnę“ ateitį.

Šaltinis: mokslasplius.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai