Vilniaus universiteto profesorė pripažinta kompiuterinio meistriškumo lydere Europoje

Publikuota: 2016 m. balandžio 22 d. penktadienis

Balandžio 25 d. Briuselyje Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos instituto profesorei Valentinai Dagienei bus įteiktas Europos skaitmeninio pasaulio moters apdovanojimas. Ji įvertinta kompiuterinio meistriškumo kategorijoje. Apdovanojimas skirtas kompiuterių mokslo pradininkės Ados Lovelace 200-osioms gimimo metinėms paminėti.

Šiais apdovanojimais siekiama įvertinti reikšmingą moterų indėlį į kompiuteriją ir skaitmeninio pasaulio plėtrą, pabrėžti novatoriškų įgūdžių plėtojimą nuo pat mažens, paskatinti kūrybiškumą aukštosiose technologijose ir jaunajai kartai parodyti sektinus pavyzdžius, kurie įkvėptų karjerą rinktis IT srityje.

„Mes, moterys, turime pačios patikėti, kokios svarbios esame savo darbovietei, šaliai, pasauliui, šeimai ir kaip mums gali daug kuo padėti technologijos. Jos šiandien dar nėra mums draugiškos, bet mes galime priimti iššūkį sukurti tobulesnes“, – įsitikinusi prof. V. Dagienė.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, prof. V. Dagienė suprato, kad į bendrojo ugdymo mokyklų programas reikia integruoti informacines technologijas. Norėdama paskatinti vaikus domėtis informatika, 2004 m. profesorė sumanė patrauklų būdą – informatikos ir informatinio mąstymo konkursą „Bebras“. Jis vyksta 50 pasaulio šalių. Pernai šis konkursas pritraukė apie 1,5 milijono vaikų.

Prof. V. Dagienė itin nusipelnė IT technologijų plėtrai Lietuvoje. Už tai ji įvertinta daugybe nacionalinių ir tarptautinių apdovanojimų: Lietuvos mokslo premija, aukso medaliu už indėlį į Europos informatikos mokymą, Lietuvos IT pramonės apdovanojimu už išskirtinį indėlį į informacines technologijas, pelnė asociacijos „Informatics Europe“ geriausios ugdymo praktikos 2015 m. premiją, išskirtinį pasaulinio IT aljanso WITSA apdovanojimą.

Kompiuterinio meistriškumo kategorijoje prof. V. Dagienė varžėsi su vienos didžiausių pasaulio telekomunikacijų kompanijos „Telefonica“ mokslo direktore Nuria Oliver ir tarptautinės kompanijos „Cisco Systems“ technologijų plėtros vadove Monique Morrow.

Apdovanojimas bus įteiktas pirmosios Europos moterų kompiuterijoje šventės metu. Europos skaitmeninio pasaulio moters apdovanojimus organizuoja Europos Komisija kartu su Europos moterų ir technologijų centru.

Šaltinis: vu.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai