„TransLink.iQ“ - ieškantiems efektyvaus el. kortelių skaitytuvų tinklų valdymo sprendimo

Publikuota: 2019 m. kovo 20 d. trečiadienis

Lietuva, Latvija, Estija, Sakartvelas (Gruzija), Azerbaidžanas, Kazachstanas, Turkmėnistanas, Uzbekistanas – tai tik kelios šalys, kuriose elektroninių kortelių skaitytuvų (EKS) valdymo programinės įrangos kūrimu, pardavimu ir priežiūra užsiimanti „ASHBURN International“ įgyvendina savo projektus. Per artimiausius 3–5 metus planuojama įžengti ir į kitų Azijos šalių, JAV ir Afrikos rinkas.

„Penkių kontinentų“ grupei priklausanti įmonė savo veiklą pradėjo daugiau nei prieš 20 metų. Savo poziciją elektroninių atsiskaitymų rinkoje ji sustiprino sukūrusi mobiliojo ryšio išankstinio sąskaitų apmokėjimo (angl. Pre-Paid) sistemą, kuri mobiliojo ryšio naudotojams suteikė galimybę papildyti savo sąskaitas prekybos centruose. Dabar bendrovė kuria ir plėtoja nuosavą programinį sprendimą „TransLink.iQ“, užtikrinančio bemaž 300 tūkstančių elektroninių kortelių skaitytuvų veiklą, veikiančių įvairiose pasaulio šalyse. 

„Siūlome vieną efektyviausių rinkoje programinių sprendimų, kuris padeda bankams ar EKS duomenų apdorojimo centrams, nepriklausomai nuo turimo elektroninio kortelių skaitytuvų tinklo dydžio, užtikrinti sklandų ir saugų jų valdymą bei stebėseną“, – pasakoja „ASHBURN International“ vykdomasis direktorius Žoržas Šarafanovičius.

Aktyvi plėtra užsienyje

Per savo veiklos 20-metį „ASHBURN International“ įgijo stambių tarptautinių bankų pasitikėjimą: SEB banko, „Swedbank“, „Citadele“, „Bank of Georgia“ (Sakartvele), „Pasha Bank“ ir „Kapital Bank“ (Azerbaidžane),  „Turkmenistan“ (Turkmėnistane) ir kt.

Naujausias projektas įgyvendintas Uzbekistane, kur vietos rinkai buvo pritaikytas programinis sprendimas „TransLink.iQ“. Per jį bus prižiūrimos 28-ių šalies bankų finansinės operacijos, prijungta net 250 000 elektroninių kortelių skaitytuvų.

„Uzbekistano elektroninių atsiskaitymų rinka sparčiai auga. Jau dabar šalyje yra daugiau nei 22 mln. mokėjimo kortelių ir daugiau nei 250 tūkst. EKS, todėl mūsų užduotis buvo pasiūlyti sprendimą, užtikrinantį nepertraukiamą tokios milžiniškos infrastruktūros veikimą, kuris pajėgtų apdoroti milžinišką finansinių operacijų skaičių. Išlaikydami esamą programos funkcionalumą ir universalumą, dar labiau išplėtėme jo panaudojimo galimybes“, – pasakoja Ž. Šarafanovičius.

Prieš įgyvendinant šį projektą, buvo atliekama daugybė bandomųjų „TransLink.iQ“ testavimo ir integracijos darbų. Atlikti tarptautinių mokėjimų sistemų sertifikavimo darbai, sukurti specifiniai, tik šiai šaliai pritaikyti programiniai sprendimai, pvz., atsiskaitant tam tikromis mokėjimo kortelėmis, suma automatiškai konvertuojama į dolerius pagal tos dienos kursą. Galiausiai rastas optimaliausias sprendimas, labiausiai tinkantis vietos rinkai.

„Mūsų sprendimas pranašus tuo, kad jo vieno pakanka dideliam atsiskaitymų skaičiui suvaldyti, nepaisant visos infrastruktūros dydžio ir sudėtingumo. Jis padeda taupyti finansinių įstaigų išlaidas, nereikia papildomo personalo ir administracinių išteklių“, – aiškina „ASHBURN International“ atstovas.

Dar vienas išskirtinumas – universalumas, pritaikomumas. Visi prie vieno tinklo prijungti elektroniniai kortelių skaitytuvai, nepaisant jų gamintojų, modelių, yra suprogramuoti ir pritaikyti veikti su „TransLink.iQ“. Atnaujinant ar plečiant jų tinklą, nereikės baimintis, kad pastarieji bus nesuderinami su minėta platforma.

„ASHBURN International“ gali pasigirti ne vienu sėkmingai įgyvendintu projektu. Analogiškas projektas, kaip ir Uzbekistane, pradėtas įgyvendinti ir Azerbaidžane – čia prižiūrimas stambiai Azerbaidžano finansinei grupei priklausančių dviejų komercinių bankų elektroninių kortelių skaitytuvų tinklas.

Bendrovė realizavusi ir gana netradicinių projektų. Pvz., Sakartvele „ASHBURN International“ pritaikė PSP (angl. Payment Service Provider – mokėjimo paslaugų teikėjas) veiklos modelį. Bendradarbiaujant su kita „Penkių kontinentų“ grupės įmone, buvo apsiimta prižiūrėti vieno stambiausių šalies komercinių bankų 15 000 elektroninių kortelių skaitytuvų tinklą. Prijungus skaitytuvus prie „TransLink.iQ“, nuo banko nuimta atsakomybė dėl įrenginių tinklo stebėsenos, priežiūros, jų programinės įrangos atnaujinimo ir jų remonto. Bankui teikiamos EKS nuomos bei priežiūros paslaugos padėjo gerokai sumažinti ir išlaidas.

„Savo produktą nuolat tobuliname. Nors „TransLink.iQ“ gali būti pritaikomas bet kurioje pasaulio šalyje, šioje mokėjimų sprendimų industrijoje svarbus mastas, todėl natūralu, kad didžiausią dėmesį skiriame šalims, kuriose yra platus atsiskaitymo vietų, bankų, naudojamų skaitytuvų ir jais atliekamų operacijų skaičius“, – pasakoja Ž. Šarafanovičius.

Saugus ir unikalus produktas

„ASHBURN International“ sukurta programinė įranga „TransLink.iQ“ – vidurinė grandis tarp bankų ir prekybos vietų, kuriose atsiskaitoma bankų kortelėmis. Ši programinė įranga apdoroja įvairių pasaulyje populiarių tarptautinių mokėjimo sistemų (VISA, „Mastercard“, „American Express“, „UnionPay“, JCB, „Diners Club“ ir kt.) tiek tradicines, tiek bekontaktes korteles bei vietinių mokėjimo kortelių atsiskaitymus, taip pat atpažįsta lojalumo korteles. Sprendimas suderinamas pagrindinių pasaulio gamintojų („Ingenico“, „Verifone“, PAX) skirtingų modelių skaitytuvais.

Galimybė valdyti „TransLink.iQ“ nuotoliniu būdu padeda greitai ir be papildomų išlaidų atlikti EKS atnaujinimą, pašalinti didžiąją dalį gedimų, susijusių su programinėmis ir nustatymų klaidomis.

„Pavyzdžiui, vienas iš tarptautinių mokėjimo kortelių reikalavimų – reguliariai atnaujinti kriptografinius raktus. Apvažiuoti visus įrenginius ir atnaujinti raktus tiesiogiai ar rankiniu būdu įvedant juos į skaitytuvus kainuoja didžiulius pinigus. Naudojantis mūsų sistema, atnaujinti kriptografijos raktus galima per atstumą ir taip išvengti papildomų išlaidų. Nuotoliniu būdu galima atnaujinti ne tik raktus, bet ir programas, pakeisti jų parametrus, įdiegti naujas funkcijas ir kt.“     – aiškina Ž. Šarafanovičius.

„TransLink.iQ“ sistema ne tik funkcionali, bet ir visapusiškai saugi. Tai įrodo nuolat gaunamas PA-DSS (angl. Payment Application Data Security Standard) sertifikatas, kuris patvirtina, kad įmonės kuriama programinė įranga atitinka aukštus tarptautinius saugumo standartus. 

„ASHBURN International“ visuomet buvo svarbus saugumas. 2007 m. įmonė pirmą kartą sertifikuota pagal tarptautinį standartą „PCI DSS Level 1“, užtikrinantį aukščiausiojo lygio mokėjimo kortelių duomenų saugumą. Pagal šį standartą bendrovė sertifikuojama kasmet. Pernai bendrovė gavo VISA PIN sertifikatą, patvirtinantį PIN kodų, taikomų atliekant finansines operacijas su bankinėmis kortelėmis bankomatuose ir EKS, naudojimo ir perdavimo saugumą.

Visi šie sertifikatai patvirtina, kad tiek pati įmonė, tiek jos kuriama skaitytuvų programinė įranga atitinka visus tarptautinius banko kortelių ir atsiskaitymo duomenų saugumo reikalavimus.

Nenutrūkstama veikla

„ASHBURN International“ atlieka du esminius vaidmenis. Visų pirma – kuria, parduoda ir prižiūri EKS tinklams skirtą programinę įrangą. Antra – įgyvendina jau minėtą PSP modelį, nuomoja EKS ir užtikrina nepertraukiamą finansinių operacijų perdavimą bei jų pristatymą į atitinkamus duomenų apdorojimo centrus, bankams ar prekybos įstaigoms. Įmonė operatyviai šalina gedimus, padeda klientams ir konsultuoja juos atsiskaitymo klausimais. Tai ilgalaikis procesas ir nuolatinis darbas su klientu, reikalaujantis profesionalios, visą parą dirbančios komandos. Šiuo metu tokios paslaugos yra teikiamos Baltijos šalyse ir Sakartvele, nuolatinę stebėseną atliekant iš Vilniaus biuro.

„Nuo savo klientų norime nuimti infrastruktūros valdymo rūpesčius. Siūlome paprastą ir lengvai perprantamą „TransLink.iQ“ valdymo platformą. Ši infrastruktūra niekada negali nustoti veikti: turime užtikrinti, kad duomenų pristatymas iki duomenų apdorojimo centro, esančio banke arba išoriniame duomenų apdorojimo centre, būtų itin sklandus, be jokių trikdžių. Net ir keleto minučių sutrikimas yra didžiulis nuostolis klientui – to negalime leisti“, – sako „ASHBURN International“ vadovas.

Vykdys eksportą, didins funkcionalumą

Ateičiai bendrovė yra numačiusi ne vieną naujovę. Ž. Šarafanovičius pasakoja, jog įmonė žada didinti „TransLink.iQ“ kompleksiškumą ir funkcionalumą, kad užsakovai didesnę dalį veiklos, susijusios su mokėjimais ir finansinėmis operacijomis, galėtų vykdyti naudodamiesi šia programine įranga.

„Mes ne tik plečiamės ir eksportuojame paslaugą užsienyje, bet ir didiname produkto funkcionalumą. Norėdami išlikti svarbūs pasaulinėje rinkoje, produktą turime tobulinti nuolat ir netgi bandyti nuspėti tam tikras ateities tendencijas, kad savo klientams bei jų vartotojams jau dabar galėtume pasiūlyti tinkamą sprendimą“, – teigia Ž. Šarafanovičius.  

Šaltinis: Penki kontinentai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras

     

 


Captcha