„TransLink.iQ“ – naujas T. Dadaševo tyrimo objektas

Publikuota: 2020 m. kovo 9 d. pirmadienis

Tachmasibas Dadaševas rengia naują knygą. Šį kartą dėmesio centre – atsiskaitymai be grynųjų pinigų, el. kortelių skaitytuvai ir jų tinklams stebėti bei valdyti skirtas programinis sprendimas „TransLink.iQ“.

Siekdamas detaliau išanalizuoti šią „ASHBURN International“ sukurtą kompleksinę sistemą, Maskvos fizikos ir technologijų instituto docentas, mokslinių straipsnių ir knygų rengėjas, lankėsi „Penkių kontinentų“ įmonių grupėje.

Pakalbinome jį apie knygos rašymo procesą, apie tai, kaip jam pavyksta techninę informaciją pristatyti suprantamai ir aiškiai, taip pat apie tai, kokią jis mato atsiskaitymų ateitį.

–        Pernai pasirodė dvi Jūsų knygos aktualiomis technologinėmis temomis – „Šiuolaikinės vaizdo apsaugos platformos“ bei „Grynųjų pinigų judėjimas: istorija ir technologinės perspektyvos“. Kuo aktuali  naujosios knygos tema?

–         Tema aktuali tiek iš mokslinės, tiek iš praktinės pusės. Šiuolaikiniame pasaulyje atsiskaitymas mokėjimo kortelėmis užima svarbią vietą, todėl el. kortelių skaitytuvų tinklų valdymo sistema yra aktuali ir paklausi. Mano tikslas – pristatyti bendrą vaizdą, atsiskaitymų negrynaisiais pinigais istoriją, kontekstą, o tik tuomet pereiti prie konkrečių pavyzdžių ir sistemų.

–        Ar iki šiol teko susidurti su šia sritimi?

–        Prisipažinsiu, ši sritis man nauja, o dėl to ir ypač įdomi. Teks įsigilinti į tai, kaip veikia mokėjimo sistemos, išsamiai ištyrinėti mokėjimo operacijų duomenų pristatymo, jų saugumo užtikrinimo procesus, išsianalizuoti el. kortelių skaitytuvų funkcionalumą. Laukia nepaprastai didelis darbas.

–        Iš kokių etapų susideda rašytojo darbas?

–        Prieš sėsdamas rašyti knygą visuomet pasidomiu, kokie renginiai organizuojami dominančia tema. Dirbdamas pats vadovaujuosi šūkiu: „mąstyk globaliai, bet veik lokaliai“. Patyrinėjęs rinkos tendencijas susidarau bendrą vaizdą, o tuomet jau sėdu rašyti knygos. Ją parengti prireikia gero pusmečio. Parašius vieną knygos dalį, būtinai reikia sugrįžti prie pradžios, kad neatsirastų loginių prieštarų, pasikartojimų, kad neprarastum žvilgsnio skvarbumo. Kai knyga jau paruošta ir suredaguota rusų kalba, puolu rengti anglišką jos variantą. Beje, jis anaiptol negali būti pažodinis, reikia įsigilinti į skirtingas žodžių prasmes, atsižvelgti į stilistinius ypatumus.

– Kaip pavyksta technologinius dalykus aprašyti paprastai ir aiškiai?

– Greičiausiai, padeda technologinių temų rašymo patirtis. Suprantu, jog nepaisant to, koks produktas sudėtingas, reikia jį aprašyti taip, kad būtų paprasta suprasti ir įdomu skaityti.

Pvz., rašydamas knygą apie vaizdo stebėsenos ir apsaugos sistemą „ATMeye.iQ“, nusprendžiau kiekvieno skyriaus pradžioje pacituoti anglų rašytoją Džordžą Orvelą (George Orwell), kuris dar 1949 metais parašė garsią antiutopinę knygą „1984-ieji“. Knygoje pasakojama apie nuolatinę žmonių kontrolę, kai visus nuolat stebi vaizdo kameros. Citatos sukūrė laiko paralelę ir, recenzentų nuomone, suteikė knygai gyvumo.

–        Kas dar padeda rašant knygą?
–        Prie knygos kūrimo proceso aktyviai prisideda įmonių grupės „Penki kontinentai“ specialistai. Jų kompetencija ir beveik 30 metų veiklos patirtis, kuriant inovacines technologijas bankiniam sektoriui, padeda į problemą ir jos sprendimo būdą pažvelgti iš vidaus.

–        Kokiam skaitytojui bus skirta naujoji knyga?

–        Manau, kad knyga bus naudinga mokėjimo rinkos specialistams, bankininkams, suinteresuotiems gauti pelną iš negrynųjų pinigų atsiskaitymo verslo. Naujiems „Penkių kontinentų“ grupės darbuotojams ji gali būti puikus įvadas, susipažindinantis su produktu.  Taip pat į knygą planuoju įtraukti trumpą žinyną ir pagrindinių sąvokų  žodynėlį.

–        Kaip Jūs  pats įsivaizduojate mokėjimo sistemų ateitį?

–        Ateitis prasideda jau dabar. Iki 2021 m. JAV teritorijoje „Amazon“ planuoja atidaryti apie 3 000 parduotuvių be kasų. Tokių prekybos centrų pirkėjai gali tiesiog pasiimti reikiamas prekes, nelaukdami eilėse už jas atsiskaityti. Parduotuvėse įrengtos vaizdo kameros ir jutikliai identifikuoja žmones ir jų imamas prekes. Sąskaitas už prekes pirkėjai gauna savo paskyrose „Amazon“ interneto svetainėje. Mobiliosios technologijos ir biometrija jau dabar keičia atsiskaitymo procesą, daro jį paprastesnį ir labiau prieinamą.  

–        Ačiū už interviu. Su nekantrumu laukiame naujos knygos.

Šaltinis: Penki kontinentai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras

     

 


Captcha