Naujoji Zelandija uždraudė patentuoti kompiuterines programas

Publikuota: 2013 m. rugsėjo 3 d. antradienis

Naujosios Zelandijos parlamentas priėmė įstatymą, draudžiantį išduoti kompiuterinių programų patentus. Naujajame įstatyme sakoma, kad kompiuterinė programa nėra išradimas, todėl kaip pasekmė negali būti patentuota. Numatytos ir išimtys – jeigu prašyme nurodytas vienoks ar kitoks procesas, kurio rezultatas yra kompiuterinė programa, patentas gali būti išduotas.

Įstatymo leidėjai pailiustravo naują įstatymą tokiais pavyzdžiais. Jeigu patento prašyme aprašyta programa, gerinanti jau egzistuojančią skalbimo mašiną (priverčia ją skalbti švariau ir naudoti mažiau elektros energijos), tuomet prašymas bus patenkintas – mat procesas, sudarantis programos pagrindą, gali būti laikomas išradimu. Jeigu prašyme aprašyta programa, skirta automatiškai pildyti juridinius dokumentus (programa užduota naudotojui klausimus ir įrašo duomenis į atitinkamą blanką), jis bus atmestas, nes išradimo pagrindą sudaro ne novatoriškas metodas, o pati programa.

Įstatymas galios tik naujai išduodamiems patentams. Anksčiau išduoti kompiuterinių programų patentai liks galioti.

Apie patentų išdavimo situaciją IT rinkoje kritiškai pasisako ne viena kompanija. „Google“ 2011 metais yra teigusi, kad IT patentai – inovacijų naikinimo ginklas. 2012 metais „Google“, „Facebook“ ir dar šešios bendrovės paragino uždrausti abstrakčių idėjų patentų išdavimą.

Šaltinis: penki.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

8-asis „Hacker Games“: nuo uodų naikinimo aparato iki išmaniųjų technologijų akliesiems

Visą savaitgalį kūrybiškiausi programinės, techninės įrangos ir žaidimų kūrėjai varžėsi 8-ajame VGTU „LinkMenų fabrike“ vykusiame hakatone „Hacker Games“. skaityti »

Populiariausi straipsniai

Dar daugiau „Samsung“ įrenginių bus galima suderinti su „Galaxy Gear“

„Samsung Electronics“ pranešė apie operacinės sistemos „Android 4.3“ („Jelly Bean“) atnaujinimą, leidžiantį išmanųjį laikrodį „Galaxy Gear“ naudoti ne tik su „Galaxy Note 3“, bet ir su „Galaxy S4“, „Galaxy S 3“ bei „Galaxy Note 2“ išmaniaisiais telefonais. skaityti »