Mokslo ir verslo forumas: kaip paskatinti inovacijas?

Publikuota: 2015 m. gegužės 19 d. antradienis

Penktadienį, gegužės 15 d., Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre vyko verslo ir mokslo partnerystei „Saulėtekio“ slėnyje skirtas forumas. Dalyviai dalijosi patirtimi ir įžvalgomis, kaip subrandinti inovacijų proveržį, leisiantį Lietuvai nebebūti vadinamai tik pigios darbo jėgos šalimi.

Vilniaus universiteto rektorius prof. Artūras Žukauskas pabrėžė, kad pagrindinė „Saulėtekio“ slėnio idėja – sukurti integruotą mokslo, studijų ir verslo struktūrą. „Kaip universitetas, šiuos nuostabius pastatus turime užpildyti studentais. Kai jauni žmonės susipažins su technologijomis, kūrybos džiaugsmą pajus ne vien publikavę straipsnį, bet savo rankomis ką nors sukūrę verslo įmonėms juos įdarbinus, jie bus tie, kurie inicijuos didžiąsias inovacijas“, – sakė jis.

Anot VU rektoriaus, svarbus ir mokslo viešinimo aspektas. „Saulėtekio“ slėnis turėtų tapti verslui atvira mokslo populiarinimo institucija, kurioje verslininkai susipažintų su mokslininkais, jų atliekamais tyrimais, įranga, naujausiomis technologijomis.

Ūkio ministras Evaldas Gustas atkreipė dėmesį, kad Lietuva pagal inovatyvumą ir jo indėlį į valstybės ekonomiką ES narių kontekste neatrodo labai gerai. „Ko reikia, kad taip nebūtų? Visų pirma partnerystės ir bendradarbiavimo. Mokslo institucijos yra orientuotos į fundamentinius tyrimus, taikomuosius, kurie dažnai į realų produktą nevirsta, mažos apimties užsakymus. Todėl mūsų verslas, nežinodamas, ką veikia mūsų mokslas, didelės apimties tyrimus užsako užsienyje“, – konstatavo jis. Ministras kalbėjo, kad dėl ekonominių priežasčių dalis įmonių negali samdyti tyrėjų, pačios vykdyti eksperimentinės veiklos. Todėl jos apie mokslą žino mažai ir į jį beveik neinvestuoja.

„Lietuva – Europos inovacijų lyderė“, „Šalis, kurios gerovę sukūrė aukštosios technologijos“, „Inžinerijos, informatikos ir biotechnologijos talentų valstybė“ – tokias Lietuvos ir užsienio žiniasklaidos ateities antraštes prognozavo švietimo ir mokslo viceministrė Svetlana Kauzonienė. „Saulėtekio“ slėnyje neabejotinai susikaups didžiausias Lietuvos mokslo potencialas. Su tokia didele mokslininkų koncentracija, modernia įranga, jaunais talentais ši vieta turi visas galimybes tapti naujų idėjų generavimo konvejeriu gerąja to žodžio prasme“, – įsitikinusi ji.

Forume pristatyta slėnyje įsikūrusio Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro veikla ir pasiekimai, įmonių sėkmės istorijos, Vilniaus Gedimino technikos universiteto ir AB „Panevėžio statybos trestas“ bendradarbiavimas.

Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro atstovas Ramojus Reimeris skaitė pranešimą „Sumani specializacija – iššūkis transformuoti Lietuvos ekonomiką“, Lietuvos verslo paramos agentūros direktorius Nikita Ananjevas supažindino su verslo ir mokslo partnerystę skatinančiomis priemonėmis.

Šaltinis: vu.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha