Brukalai 2012 m. spalį: mažiau nereiškia saugiau

Publikuota: 2012 m. lapkričio 26 d. pirmadienis

„Kaspersky Lab“ duomenimis, brukalų dalis pašto sraute 2012 m. spalį, palyginti su rugsėju, sumažėjo 4,5 proc. ir sudarė apie 68 proc. Taigi spalį šis rodiklis tapo žemiausias nuo metų pradžios. Tačiau brukalų pavojus liko gana aukštas: laiškų su kenkėjiškais priedais dalis spalio mėn. sudarė 3,25 proc., o tai tik 0,15 proc. mažiau nei rugsėjį.

Aktualiausios siunčiamų brukalų temos spalį – JAV prezidento rinkimai, taip pat rudens ir žiemos šventės. Taip, Kalėdos ir Naujieji metai tapo priežastimi gauti daugybę reklaminių pranešimų, kuriuose vartotojams siūloma įsigyti saldumynų, suvenyrų, naujamečių ekskursijų, bilietų į pramoginius renginius ir daugybę kitų dalykų. Šios prekės buvo „reklamuojamos“ atsižvelgiant į vietinės rinkos ypatumus. Įvairiems produktams ir paslaugoms parduoti brukalų siuntėjai naudojosi ir JAV bei Europoje populiarios Helovino šventės proga.

JAV prezidento rinkimai tapo dar vienu masalu, kuriuo pavyko suvilioti interneto vartotojus. Šią temą eksploatuojančių pranešimų tikslas – įvilioti vartotojus į apgavikišką ar kenkėjišką tinklalapį arba priversti juos įrašyti savo elektroninio pašto adresą į specialią formą. Šiuo tikslu ėmėsi visokiausių gudrybių: pavyzdžiui, ikirinkiminės kampanijos įkarštyje brukalų siuntėjai siūlė vartotojams išreikšti savo nuomonę, kas taps JAV prezidentu, ir dovanų gauti kortelę „Visa“ su 250 JAV dolerių.

Kaip ir manė „Kaspersky Lab“ ekspertai, informacijos išgavimo socialiniuose tinkluose atakų dalis spalio mėn. sumažėjo 10,23 proc., tad socialinė žiniasklaida iš pirmos reitingo eilutės, kurioje ji buvo visą vasarą, nusileido į ketvirtą. Tuo pat metu po tradicinės vasaros ramybės dėl informacijos išgavimo labiau pradėtos atakuoti finansinės ir mokėjimo organizacijos (+2,85 proc.) ir internetinės parduotuvės bei aukcionai (+5,42 proc.). Visų šių atakų tikslas – pasiekti asmeninius vartotojo duomenis, atveriančius prieigą prie jo mokėjimo sistemų.

Kalbant apie šalis, daugiausia brukalų į viso pasaulio šaltinius kaip paprastai siunčia Kinija ir JAV – daugiau nei pusę (apie 58 proc.) visų brukalų.

„Brukalų dalis spalio mėn. sumažėjo, bet jie netapo saugesni. Mes stebėjome didelį kenkėjiškų programų bei informacijos išgavimo laiškų, skirtų pavogti vartotojų pinigines lėšas, kiekį. Greičiausiai prieš Kalėdas ir Naujuosius metus ši tendencija išliks. Vartotojai turi būti itin atsargūs pirkdami internetu, įvesdami konfidencialius duomenis, nereikėtų naudotis brukalų nuorodomis ir atversti nuo nežinomų siuntėjų gaunamų laiškų priedus. Ir, be abejo, būtina laiku atnaujinti programinę įrangą bei naudoti antivirusinę apsaugą“, – pabrėžė Darja Gudkova, „Kaspersky Lab“ Turinio analitikų skyriaus vadovė.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha