Europos Sąjunga su asmens duomenų saugumo pažeidėjais kovos milijoninėmis baudomis

Publikuota: 2016 m. rugsėjo 19 d. pirmadienis

Šiais laikais modernios priemonės pasitarnauja net ir kibernetiniams kenkėjams – nėra šalies, kuri galėtų jaustis saugi internete. Rugsėjo trečiąją savaitę kibernetinio saugumo specialistai ir informacinių technologijų (IT) gamintojai rinkosi į kasmetinę konferenciją „Security Day‘16“.

Konferencijoje itin daug dėmesio buvo skiriama Europos Sąjungos (ES) Bendrajam duomenų apsaugos reglamentui. Iki šiol kiekviena šalis skirtingai spręsdavo asmens duomenų saugumo problemas, o jau nuo 2018 m. gegužės visose ES šalyse bus taikomos vienodos taisyklės, taip pat numatytos kur kas didesnės sankcijos už taisyklių pažeidimus. Duomenų apsauga – didelė problema ES šalyse, todėl reikia būti vieningiems, siekiant užtikrinti vartotojų saugumą.

Bendrovės „Santa Monica Network” direktorius Mindaugas Žiūkas pabrėžė, kad paprastiems vartotojams reglamentas yra svarbus dėl trijų dalykų. Visų pirma, žmonės gaus daugiau  teisių kontroliuoti savo asmens duomenis. Vartojai turės teisę būti pamiršti – reikalauti ištrinti fizinio asmens duomenis.

„Antras, labai svarbus aspektas, yra tas, kad šiame reglamente nurodoma, kaip turi būti tvarkomi kiekvieno žmogaus asmeniniai duomenys. Kiekvienas vartotojas turi teisę žinoti, kas ir kam naudoja jo duomenis”,  – vardijo M. Žiūkas.

Trečiasis aspektas apibrėžia, kad bet kokio pažeidimo atveju, pavyzdžiui, nutekinus žmogaus duomenis ar kitaip pažeidus jo privatumą, duomenų valdytojai privalės reaguoti, pranešti apie tai duomenų subjektui ir vykdyti tam tikrus veiksmus, kad žala būtų kuo mažesnė.

Konferencijoje kalbėjęs Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) direktorius dr. Algirdas Kunčinas teigė, kad iki šiol kai kurios įmonės piktnaudžiaudavo, naudodamos vartotojų duomenis, nes nebuvo apibrėžtos kontrolės, baudų sistemos. Pasak VDAI direktoriaus, atsakomybė buvo labai menka: „Mes galėjome bausti tik fizinius asmenis. Įsigaliojus reglamentui bus galima taikyti bausmes ir juridiniams asmenims. Numatytos didelės baudos.

Pirmoji bauda gali siekti dešimt milijonų eurų, antroji – dvidešimt milijonų arba keturi procentai nuo įmonės pasaulinės metinės apyvartos. Tokios baudos grės duomenų valdytojams, kurie blogai tvarkys asmens duomenis ir nesirūpins jų apsauga“.

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Tinklų ir informacijos departamento direktorius Rytis Rainys patarė, kad, veikiant internete, labai svarbu yra pasikliauti aštriu protu. „Internete, kaip ir paprastai gyvenime, reikėtų elgtis ypatingai kritiškai. Kritinis mąstymas pagelbės labiau nei technologijos“, – tvirtino jis.

R. Rainiui pritarė ir kiti „Security Day’16“ dalyviai, ne kartą minėję, kad vartotojai turėtų atsargiai rinktis, kam internete pateikti savo duomenis, įvertinti, ar tikrai reikalaujamų duomenų reikia. Taip pat labai svarbu ilgai nedelsiant įsidiegti operacinių sistemų ar programinės įrangos atnaujinimus. Kuo vartotojas labiau apsisaugojęs, tuo sunkiau bus kibernetiniams įsilaužėliams vykdyti savo piktas užmačias. Prieš naujos kartos kibernetines atakas nuolat kovoja ir pasauliniai IT gamintojai, kurie vis tobulina programas, siekdami nusikaltėlius lenkti bent keliais žingsniais.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Vilniuje – IT saugumo konferencija „Security Day 2014“

Spalio 7 d., Vilniuje, jau keturioliktą kartą įvyks IT saugumo konferencija „Security Day 2014“. skaityti »