Nori būti saugus – nesidalink savo įrenginiais ir duomenimis

Publikuota: 2017 m. birželio 20 d. antradienis

Naudotojai rizikuoja savo slaptais duomenimis, kai su kitais žmonėmis dalijasi informacija ir įrenginiais. „Kaspersky Lab“ ataskaita „Mano brangieji duomenys: nepažįstamų keliamas pavojus“ atskleidė dalijimosi duomenimis įpročius ir nustatė, kad žmonės, kurie dalijasi savo duomenimis ir įrenginiais, praranda duomenis ir dėl to patiria problemų.

Žmonės, kurie dalijasi savo duomenimis su kitais, patiria sudėtingų skaitmeninių problemų, pavyzdžiui, beveik pusė naudotojų, kurie dalijosi savo duomenimis internete, buvo praradę duomenis iš išmaniųjų telefonų (47 proc.). Duomenų praradimo tikimybė yra mažesnė tarp tų, kurie savo duomenimis nesidalija, – tik 13 proc. jų neteko informacijos iš savo išmaniųjų įrenginių. Dar didesnę riziką patiria tie, kurie dalijasi savo informacija su nepažįstamaisiais. 59 proc. išmaniųjų telefonų naudotojų, kurie dalijosi duomenimis su nepažįstamais, prisipažino, kad prarado duomenis.

Žmonės, kurie skaitmeniniu būdu dalijasi savo duomenimis, taip pat paminėjo ir kitų su įrenginiais susijusių problemų. Dažniausiai sulaukia įkyrių skelbimų (51 proc. palyginti su 25 proc. naudotojų, kurie nesidalija), kyla problemų dėl akumuliatoriaus našumo (41 proc. palyginti su 17 proc.), be jų sutikimo įrenginyje veikiančių programų (19 proc. palyginti su 6 proc.) ir kenkėjiškų programų (14 proc. palyginti su 4 proc.).

Taigi problemų kyla žmonėms, kurie dalijasi savo įrenginiais, pavyzdžiui, paskolino savo išmanųjį telefoną kitam asmeniui pasinaudoti tam tikrą laiką, paliko atrakintą įrenginį viešoje vietoje, pasidalijo savo įrenginio PIN kodu ir taip toliau. Tikėtina, kad tokie neatsargūs naudotojai gali lengviau prarasti savo duomenis, pavyzdžiui, daugiau nei pusė (65 proc.) paskolinusiųjų savo telefoną prarado duomenis, palyginti su 34 proc. neskolinusiųjų.

„Mūsų tyrimas rodo, kad skaitmeniniais duomenimis besidalijantys žmonės dažniau juos praranda, todėl jų skaitmeninis gyvenimas yra sudėtingesnis. Ši problema tampa dar opesnė, kai naudotojai dalijasi skaitmeniniu įrenginiu, ypač su nepažįstamais asmenimis. Naudotojai savo įpročių greičiausiai nebepakeis, tačiau labai svarbu kuo daugiau žinoti apie galimus duomenims ir įrenginiams gresiančius pavojus. Mes rekomenduojame rinktis apsaugos sprendimus, kurie prisitaiko ir atitinka naudotojų poreikius, nepriklausomai nuo esamos aplinkos. Šis metodas nustato sudėtingas ir tikslines grėsmes ir siūlo sprendimus, padedančius sumažinti galimą žalą duomenims ir įrenginiams bei suteikiančius galimybę mėgautis visais virtualaus pasaulio pranašumais“, – sako Andrejus Mochola (Andrei Mochola), „Kaspersky Lab“ produktų plėtros vartotojams skyriaus vadovas.

„Kaspersky Lab“ siūlo  sistemą „Kaspersky Total Security“, kuri suteikia apsaugą „Mac“, „iPhone“, „iPad“ ir „Android“ įrenginiams. Tokios funkcijos kaip atsarginių kopijų darymas ir duomenų iššifravimas apsaugo naudotojų duomenis. Be to, apsauga nuo šlamštalaiškių, programinės įrangos valymo ir programų valdymo funkcijos užtikrina, kad įrenginiai ir toliau puikiai veiktų.

„Mano brangieji duomenys: nepažįstamų keliama rizika“ ataskaitai panaudoti 2017 m. sausį bendrovės „Toluna“ ir „Kaspersky Lab“ internetu atliktos apklausos tyrimo rezultatai. Tyrime buvo vertinamos vyresnių nei 16 metų 16 250 interneto naudotojų iš 17 viso pasaulio šalių nuomonės.

Šaltinis: Kaspersky Lab
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras

     

 


Captcha