Europiečiai vis dažniau pirmenybę teikia mokėjimo kortelėms

„Visa“ kortelė

„Visa“ kortelė
Per metus „Visa“ mokėjimo kortelių skaičius Europoje išaugo dviženkle procentine išraiška ir pasiekė beveik 350 mln. Tai rodo Europos mokėjimo sistemos „Visa Europe“ 2007 metų veiklos rezultatai.

„Visa Europe“ duomenimis, Europoje išlaidos „Visa“ kortelėmis ir atsiskaitymų jomis prekybos vietose skaičius per metus iki 2007 metų rugsėjo pabaigos išaugo daugiau nei po 11 proc.

Pradedant 2007 metus „Visa Europe“ sistemos ir siūlomi sprendimai jau pilnai atitiko vieningos mokėjimo eurais erdvės (angl. Single Euro Payments Area – SEPA) reikalavimus. Juos „Visa Europe“ įgyvendino metais anksčiau nei numatytas terminas, t.y. 2008 m. sausio 1 d.

2007 metų pabaigoje daugiau nei pusė „Visa“ kortelių ir terminalų Europos prekybos vietose buvo su įdiegta lustine technologija. Europa pirmauja pasaulyje diegdama šias technologijas, kurios garantuoja optimalų mokėjimo kortelių saugumą ir sudaro pažangiausią technologinį pagrindą mokėjimų inovacijoms.

Praėjusiais metais rezultatų davė ir „Visa Europe“ investicijos – Londone ir Stambule pristatytos pirmosios bekontaktės „Visa“ kortelės „payWave“, skirtos greitam atsiskaitymui už nedidelės vertės pirkinius. 2007 metais taip pat baigta diegti unikali “Visa Europe” mokėjimo duomenų apdorojimo sistema. Ši Europos rinkai skirta sistema yra keturis kartus greitesnė nei konkurentų. Užbaigdama jos diegimą, „Visa Europe“ tapo didžiausia mokėjimo duomenų apdorojimo paslaugas teikiančia organizacija. Praėjusiais metais sistema apdorojo 6 mlrd. mokėjimo operacijų duomenis.

„Visa“ logotipas

2007 m. Vokietijoje ir Italijoje pradėtos išduoti lustinės „V PAY“ mokėjimo kortelės. Iš viso 22 bankai aštuoniose Europos šalyse įsipareigojo išleisti 20 mln. šių kortelių. Tokio susitarimo pavyko pasiekti dėl palyginti su vietinėmis debetinėmis kortelėmis didesnio „V PAY“ saugumo ir pigesnio aptarnavimo. Kitose Europos rinkose debetinių „Visa“ kortelių skaičius ir toliau augo. Didžiausios sėkmės „Visa Europe“ pasiekė, kai Jungtinės Karalystės bankas HSBC priėmė sprendimą pakeisti beveik 10 mln. savo debetinių kortelių į „Visa“, šitaip pripažindamas šio prekės ženklo stiprybę ir globalias galimybes.

Daugiausiai praėjusiais metais išaugo atsiskaitymai „Visa“ verslo kortelėmis – jie sudarė 26,5 proc. visų Europos valdžios institucijų ir verslo išlaidų. Viešajam sektoriui skirta „Visa“ mokėjimo kortelė „Visa Government Procurement Card” praėjusiais metais šventė 10 metų jubiliejų, o aštuoniose Europos šalyse šių kortelių programų skaičius išaugo 34 proc.

„Likus metams iki SEPA projekto starto „Visa Europe“ užėmė rinkos lyderės poziciją ir pristatė naujus produktus ir paslaugas, taip skatindama vartotojus atsisakyti grynųjų ir čekių. Tai atspindi smarkiai išaugęs mūsų kortelių naudojimas. Europos vartotojai jau gali įsigyti ir „V PAY“ kortelę. Įdiegdami greitesnę ir pigiau eksploatuojamą mokėjimo duomenų apdorojimo sistemą, kokybės kartelę aukščiau iškėlėme ir šių paslaugų sektoriuje. Be to, pristatėme perversmą rinkoje padariusią bekontaktę „Visa“ kortelę „payWave“, skirtą atsiskaitymams už nedidelės vertės  pirkinius“, - sakė „Visa Europe“ prezidentas ir vadovas Peter Ayliffe.

Pasak jo, Europos vartotojai vertina naudą, gaunamą atsiskaitant „Visa“ kortele. Mokėjimai kortele naudingi visiems, nes jie yra greitesni, saugesni ir patogesni. Europoje išlaidos „Visa“ kortelėmis sudaro 11,4 proc. visų vartotojų asmeninių išlaidų. 72,5 proc. „Visa“ kortelėms tenkančių išlaidų prekybos vietose išleidžiama debetinėmis “Visa” kortelėmis. Tai yra vienas svarbiausių “Visa Europe” pasiekimų praėjusiais metais. Šie skaičiai įrodo, kad „Visa Europe“ vykdoma veikla padeda siekti SEPA tikslų bei paverčia juos realia nauda bankams ir jų klientams, kortelių savininkams ir „Visa“ korteles aptarnaujantiems prekybininkams.