Ar tikrai mobilieji telefonai neturi įtakos žmogaus sveikatai?

Ar mobilieji telefonai gali pažeisti žmogaus audinius ir sukelti sveikatos sutrikimų? Šiuos spėliojimus paaštrino naujas darbas, kurį išspausdino Los Alamos nacionalinės laboratorijos Naujajame Meksike (JAV) biologas teoretikas Bilas Brunas (Bill Bruno).

Nors kurį laiką buvo manoma, jog mobiliųjų telefonų generuojami mikrobangų dažnio fotonai gali turėti neigiamos įtakos žmonių sveikatai, mokslininkų nuomonės galiausiai išsiskyrė. Vieni pateikė įrodymų, esą mobiliųjų telefonų signalai neigiamai paveikė žmonių elgesį ir sveikatą, tačiau kiti tvirtina, kad nėra jokių epidemiologinių faktų, be to, mikrobangų fotonų energijos nepakanka, jog būtų pažeisti cheminiai ryšiai ar biologiniai audiniai.

Naujajame savo darbe B. Brunas pažymi, kad mikrobangų fotonai gali būti pavojingi, jeigu susidaro tam tinkamos sąlygos. Pagrindinis mokslininko argumentas yra tas, jog mikrobangos yra nepajėgios pažeisti žmogaus audinio, kuomet fotonų tankis kubiniame bangos ilgyje yra mažesnis už vienetą.

B. Brunas palyginimui pasitelkia optinio pinceto pavyzdį, kuriuo galima valdyti ir pažeisti ląsteles, tam panaudojant fotonus. Optinio pinceto veikimas yra pagrįstas smarkiai sufokusuota lazerio spinduliuote, kuri sukuria tam tikrą jėgą.

Mokslininkas yra įsitikinęs, kad mobiliųjų telefonų signalai gali pažeisti žmogaus audinius, nes jų fotonų skaičius kubiniame bangos ilgyje yra gerokai didesnis už vienetą.