Robotų kūrėjai varžysis Kauno technologijos universitete

Pirmasis robotas, kuris sugebės aptikti ir atgabenti „aukso maišą“ į nurodytą vietą, savo kūrėjams laimės studentiško „aukso maišo“ vertės piniginį prizą – keliasdešimt tūkstančių litų. Autonominių robotų varžybos „Robotų intelektas – 2011“, kurias organizavo Kauno technologijos universiteto (KTU) studentų mokslinė draugija, vyks ketvirtadienį KTU Statybos rūmuose.

Renginio „Robotų intelektas – 2011“ programoje – robotų „apšilimo“ rungtys – linijos sekimas, orientavimasis labirinte ir panašios. Jauniausi varžybų dalyviai ir stebėtojai iki vakaro galės piešti paveikslėlius tema „Mano ateities robotas“, vyresni – praktikuotis robotų gamybos dirbtuvėse, kurios prieš vidurdienį įsikurs prie KTU Statybos rūmų.

Pagrindinės robotų varžybos prasidės vidurdienį. Po jų vyks seminarai, konferencijos robotikos temomis. Vakarop numatytas varžybų dalyvių apdovanojimas ir renginio pabaigtuvėms – studijos „Ugnies ratas“ spektaklis „Ultraviolet“.

„Renginys „Robotų intelektas – 2011“ iš kitų išsiskiria tuo, kad jame varžysis ir gebėjimus atskleis “protingieji„ robotai – žmogaus nevaldomos technologinės sistemos. Varžybų užduotis iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti nesudėtinga: dalyvių komandos sukonstruotas autonominis mobilus robotas iš starto aikštelės turi judėti keliu su kliūčių ruožais ir specialiais apribojimais – paieškos lauko link, surasti ir parvežti “aukso maišą„ atgal į starto vietą. Iš tiesų tai – sudėtinga inžinerinė ir techninė užduotis. Robotas turi veikti visiškai autonomiškai, negali būti valdomas nuotoliniu būdu“, – teigė KTU studentų mokslinės draugijos pirmininkas Tomas Proscevičius.

Organizatoriai savo renginiu nori parodyti visuomenei, kad ir Lietuvoje yra gebančiųjų kurti išmaniąsias technologines sistemas, o Kauno technologijos universitete plėtojamos visos dirbtiniam intelektui kurti reikalingos mokslo sritys.

Prizų ir dovanų geriausiems robotų kūrėjams parūpino renginio rėmėjai. Varžytis pasirengė komandos iš Lietuvos, Lenkijos, Čekijos, Estijos, Ukrainos bei kitų šalių.

Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informaciją ir fotoinformaciją be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.