SEB bankas pradeda platinti su retųjų metalų gavybos ir perdirbimo įmonių akcijomis susietas obligacijas

SEB bankas nuo gegužės 31 dienos pradėjo platinti tris naujas obligacijų emisijas, kurių pelningumas priklausys nuo retųjų metalų gavybos ir perdirbimo įmonių akcijų krepšelio vertės pokyčio. Naujos trejų metų trukmės obligacijos bus platinamos litais ir eurais iki liepos 4 dienos.

„Retieji metalai – skandis, titanas, cirkonis, itris ir kt. – būtini diegiant pažangias technologijas. Jie naudojami atsinaujinančios energijos, aukštos kokybės generatorių, magnetų, lazerių, palydovų gamyboje. Vystantis šioms technologijoms, turėtų didėti šių metalų paklausa. Retųjų metalų ištekliai riboti – apie 97 proc. šių metalų išgauna Kinija ir itin riboja jų eksportą. Ribota pasiūla ir auganti paklausa turėtų daryti teigiamą įtaką šių metalų gavybos ir perdirbimo įmonių veiklos rezultatams“, – sakė SEB banko Finansų rinkų departamento direktorius Rolandas Sungaila.

Akcijų krepšelį, su kuriuo susietos naujos trejų metų trukmės obligacijos, lygiomis dalimis sudaro 10-ies Kinijos, Japonijos, Australijos, Kanados, JAV ir Airijos retųjų metalų gavybos ir perdirbimo įmonių akcijos. Šios įmonės yra vienos didžiausių retųjų metalų gavybos ir perdirbimo įmonių pasaulyje. Žymiausios iš jų: Molycorp Inc, Lynas Corp Ltd, Iluka Resources Ltd, China Molybdenum Co ir kt.

Obligacijų bus galima įsigyti po 100 ir 115 litų bei 105 eurus. Pirmosios emisijos litais tikėtina investavimo koeficiento reikšmė yra 50 proc., antrosios – 160 proc., emisijos eurais – 86 procentai.

Obligacijų galima įsigyti SEB banko klientų aptarnavimo padaliniuose ar naudojantis internetu. Prieš priimant sprendimą investuoti į šias obligacijas, klientams siūloma susipažinti su ne nuosavybės vertybinių popierių prospektu ir gauti išsamesnės informacijos apie šių finansinių priemonių ypatumus, naudą ir rizikos veiksnius.