„Apple“ pristatė „debesų“ paslaugą „iCloud“ ir atnaujintas operacines sistemas

Vakar San Franciske konferencijos “Worldwide Developers Conference“ (WWDC) metu „Apple“ pristatė atnaujintas operacines sistemas – „Mac“ kompiuteriams skirtą „Mac OS X Lion“ ir „iPhone”, „iPod touch“ bei „iPad“ pritaikytą „iOS 5“. Tačiau, didžiausia naujiena tapo sistema duomenims kaupti ir dalytis „iCloud“. Ši nauja taikomoji programa pranoko visus lūkesčius, nes nuo šiol kompanijos klientai “debesyse“ galės saugoti kone visą savo turimą skaitmeninį turinį.

Rudenį startuosianti „iCloud“, paprastai tariant, yra virtuali informacijos saugykla internete. Nuo šiol visi „Apple“ prietaisai („iPhone“, „iPod touch”, „iPad“ ir „Mac“ kompiuteriai) bus sinchronizuoti be jokių laidų, netgi be „iTunes“ – viskas vyks per „iCloud“ automatiškai. „iCloud“ kaups visą jums svarbią informaciją ir duomenis iš visų naudojamų prietaisų. Visos „iCloud“ aplikacijos veikia automatiškai ir daugiau apie tai nebereikia galvoti,'' – vakar sakė dėl ligos iš aktyvaus darbo kompanijoje pasitraukęs „Apple“ vadovas Steve Jobs.

„iCloud“ taip pat leis vartotojams nuolat „debesyje“ turėti nusipirktų programų, knygų, muzikos įrašų bei įvairiausių dokumentų kopijas. T. y. vartotojas visą tą turinį nemokamai galės atsisiųsti į bet kokį kitą savo “Apple” įrenginį. O jei įrenginys sugestų ar žmogus jį pamestų, jis visuomet turės kopijas „debesyse“. Be to, įsigijus naują prietaisą tereikės įvesti savo slaptažodį ir visi sukaupti duomenys atsisiųs automatiškai.

Taip pat vakar buvo pristatyta operacinė sistema „Mac OS X Lion“, kuri turi net 250 naujas funkcijas. Tarp jų nauji „Multi Touch“ gestai, kurie dar labiau palengvins darbą kompiuteriu, galimybė programomis dirbti pilno ekrano režimu, „Mission Control“ – nauja funkcija leidžianti vienu metu pamatyti visas veikiančias programas kompiuteryje, taip pat visiškai atnaujinta aplikacija elektroniniam paštui „Mail“.

Ši operacinė sistema, kurią už 29,99 JAV dolerių  bus galima įsigyti jau nuo liepos mėnesio „Mac App Store“ virtualioje parduotuvėje, papildyta naujomis duomenų atkūrimo galimybėmis, pvz: įjungus kompiuterį bus galima grąžinti paskutines įjungtas programas, taip pat kompiuteris automatiškai išsaugos visus dokumentus, su kuriais vartotojas dirba.

WWDC buvo pristatyta ir visiškai nemokama operacinė sistema „iOS 5”, skirta „Apple“ mobiliesiems prietaisams. Joje, pasak „Apple'', apie 200 naujų funkcijų. Operacinėje sistemoje, kurią bus galima atsisiųsti šį rudenį, bus įdiegta programa „iMessage“, su kuria visi, turintys prietaisus su „iOS 5“ galės nemokamai bendrauti žinutėmis, siųsti nuotraukas ir video failus, „Newsstand“ programa, su kuria bus paprasčiau pirkti ir tvarkyti jau įsigytus žurnalus ir laikraščius.

Vienas iš svarbiausių pakeitimų – nuo šiol „iPhone“, „iPad“ ir „iPod Touch“ nebereikės jungti prie kompiuterio norint atnaujinti programinę įrangą – tai bus lengvai padaroma internetu, kaip ir darbas su “iCloud'' – duomenys bus automatiškai atnaujinami tarp visų prietaisų su „iOS 5“.