JAV kas ketvirtas programišius dirba Vyriausybei

FTB ir slaptosios tarnybos pastaruoju metu sugebėjo prasiskverbti į JAV kompiuterių programišių pogrindį. 25 proc. programišių pasiruošę išduoti savo kolegas, kad tik ilgam nepakliūtų už grotų. Bendruomenė persmelkta paranoja ir nepasitikėjimu vienas kitu, kadangi bet kuris iš jų gali būti „slaptos informatorių armijos“ dalimi.

Tokį įvertinimą pateikė programišiams skirto žurnalo „2600: The Hacker Quarterly“ leidėjas Erikas Korlis (Eric Corley).

„Bijodamas griežtos bausmės už neteisėtą veiklą bei turėdamas kuklių žinių teisės srityje, programišius gana lengvai pasiduoda gąsdinimams iš oficialių struktūrų pusės“, – teigė E. Korlis.

Net populiarūs forumai, kurie naudojami parduoti pavogtus asmeninius duomenis ir kreditinių kortelių numerius, gali būti palaikomi programišių, kurie bendradarbiauja su valdžios institucijomis. Be pačių programišių, ten galima rasti ir slaptų agentų, kurie tik apsimeta interneto nusikaltėliais.

Visa tai yra JAV Vyriausybės kovos su anarchistinėmis grupuotėmis, vadinamaisiais „haktyvistais“, atsakingais už keletą per paskutinius mėnesius įvykdytų stambių kibernetinių atakų, strategijos dalis. Kelių iš šių grupuočių pavadinimai, tokie kaip „LulzSec“ ir „Anonymous“, nuolat figūruoja laikraščių antraštėse.

Praėjusių mėnesį JAV Vyriausybė paskelbė Tarptautinę strategiją, skirtą pasaulinio tinklo reguliavimo ypatumams. Joje teigiama, kad JAV gali į kibernetines atakas atsakyti ir karine jėga (aišku, jei fiziškai priešas bus surastas).