Pasaulio robotų futbolo čempionate nugalėjo JAV

Džiugus pranešimas futbolo aistruoliams: JAV laimėjo 2011 m. pasaulio robotų futbolo čempionatą.

„RoboCup 2011“ pirmenybių aukščiausiuosius apdovanojimus susišlavė Virdžinijos politechnikos instituto ir valstijos universiteto (Virginia Tech) robotai. JAV inžinierių sukonstruoti mechanizmai nugalėtojais tapo ir suaugusiųjų, ir vaikų dydžio robotų kategorijose. „Robotų-paauglių“ kategorijoje nugalėtoju tapo Bonos universiteto (Vokietija) robotas.

Kasmečiame „RoboCup“ turnyre pirmąsyk viešai pristatytas robotas CHARLI-2. Futbolo dvikova tarp naujoko ir sidabrą jau pelnusio roboto iš Singapūro „Robo Erectus“ baigėsi rezultatu 1:0 amerikiečio naudai.

Robotų futbolo čempionate robotai neišvengė traumų (gedimų), įskaitant ir epizodą, kai robotui netikėtai nukrito galva. Nelaimėlį teko gabenti į robotų „medicinos punktą“, kur, panaudojus tam tikras klijavimo technologijas, galva buvo sutvarkyta.

Nepaisant tragiškos pradžios, robotas CHARLI iš Virdžinijos pirmąjį konkurentą iš Olandijos nukovė rezultatu 3:0, po to nerezultatyviomis lygiosiomis sužaidė su kolega iš „JoiTech“. CHARLI ne tik laimėjo pasaulio robotų futbolo čempionatą, bet ir pelnė „Geriausio humanoido“ apdovanojimą. Prieš tai iš krištolo pagamintas garbingas robotų pasaulio trofėjus septynerius metus žėrėjo Japonijoje ir dvejus – Vokietijoje.

Turnyre buvo užfiksuotas ir kol kas rekordinis visų laikų robotų futbolo rezultatas – 4:1. Beje, šio susitikimo nugalėtoju tapo tas pats CHARLI.

„Vaikų ūgio“ robotų klasėje nugalėtoju tapo „RoMeLa“ komandos ne aukštesnis už bokalą mechaninis kūrinys, pavadinimu „DARWIn-OP“ („Dynamic Anthropomorphic Robot with Intelligence“ – „Dinaminis antropomorfinis robotas su intelektu“).

„RoboCup“ turnyro apžvalgos pasaulyje sulaukė nemenko susidomėjimo. Prognozuojama, jog netolimoje ateityje robotai turėtų pradėti žaisti ne tik vienas prieš vieną, bet komanda prieš komandą. O iki 2050-ųjų galbūt pavyks sudaryti ir robotų futbolininkų rinktinę, kuri galėtų rungtyniauti su futbolą žaidžiančių žmonių komanda.