Lietuvoje – nauja spausdinimo Brailio raštu technologija

Lietuvoje pradėti spausdinti leidiniai Brailio raštu. S. Jokužio leidykloje–spaustuvėje įdiegus specialią technologiją, jau išleistas pirmasis toks leidinys – 2012 m. kalendorius su aklųjų ir silpnaregių meniniais darbais. Pasak idėjos autorių, šis neeilinis leidinys yra skirtas tiek matantiems, tiek nematantiems žmonėms. Iki šiol Lietuvoje nebūta galimybės spausdinti didelio tiražo leidinių aklųjų ir silpnaregių raštu.

„Mūsų spaustuvė nuolat tobulina savo spausdinimo technologijas,. Panaudojus sukauptas poligrafijos žinias ir ilgametę spaustuvės specialistų patirtį, buvo pasiektas toks spaudos reljefinio iškilimo aukštis, kuris prilygsta Brailio rašto efektui,“– pasakoja spaustuvės savininkas Saulius Jokužys. – Tai iš tiesų inovatyvus produktas, nes jame panaudotas iš esmės kitoks technologinis būdas nei iki šiol matytuose spaudiniuose Brailio raštu.“

Iki šiol Brailio rašto spaudiniai buvo leidžiami tik mažais tiražais nuo 5 iki 20 vienetų. Naujoji S.Jokužio leidyklos–spaustuvės technologija leidžia spausdinti ir didelius kiekius: 2012 m. kalendoriaus su aklųjų ir silpnaregių vaikų darbais tiražas yra 1000 vienetų. Žmonės pirkdami šį kalendorių prisidės prie aklųjų ir silpnaregių vaikų meninės veiklos ugdymo – gautos lėšos bus skirtos meninei stovyklai. S. Jokužio leidyklos–spaustuvės atstovai viliasi, kad šis kalendorius ir ateityje nematančius skaitytojus pasieksiantys leidiniai taps aklųjų ir silpnaregių gerovės dalele ir suteiks jiems galimybę „pamatyti“ kuo daugiau dalykų, kuriuos mato regintys žmonės.

„Lietuvoje nuo gimimo nematantys žmonės nepažįsta popierinio kalendoriaus mėnesių ir savaičių išdėstymo – tokio, kokį mato regintieji, nes tokios galimybės, iki šio produkto atsiradimo, nebuvo. Dabar nematantys turi galimybę pažinti tokį kalendorių, kokį mes, fiziškai matantys žmonės, naudojame savo kasdienybėje,“ – sako šios idėjos autorė, S. Jokužio leidyklos–spaustuvės marketingo vadovė Eglė Jokužytė.

Aklųjų ir silpnaregių raštu pateikti kalendoriaus mėnesių pavadinimai, dienos ir net piešinukų kontūrai. Viršelyje – Brailio rašto raidynas, kuris leis ir regintiesiems susipažinti su šiuo raštu ir išmokti jo pradmenų. Šiuo leidiniu siekiama visiems parodyti, kad akli ir silpnaregiai vaikai turi nuostabių meninių gabumų ir geba save atskleisti per kūrybą.