Lietuvai Strasbūre atstovavo Nemenčinės jaunimas

„Euroscola“ konkurso nugalėtojai Vilniaus r. Nemenčinės Konstanto Parčevskio gimnazijos auklėtiniai vasario 23 dieną apsilankė Europos Parlamente Strasbūre, kur į plenarinį posėdį atvyko jaunuoliai iš 18 Europos Sąjungos šalių. Pirmąkart Lietuvai atstovavo mūsų valstybės tautinių mažumų gimnazistai.

Kas yra Europos Parlamentas? Kokie jo įgaliojimai ir kokia jo politinė svarba? Kaip Parlamento sprendimai paliečia kiekvieną Europos gyventoją? Kodėl verta rinkti Europos Parlamento narius? Atsakymų į šiuos ir daugybę kitų klausimų gimnazistai ruošdamiesi „Euroscolos“ konkursui ieškojo knygose ir internetiniuose puslapiuose. Bet tik laimėję konkursą 24 mokiniai kartu su biologijos mokytoja Regina Komar ir lietuvių kalbos mokytoja Nijole Baliukoniene patyrė, ką reiškia kasdieninė Europos Sąjungos parlamentaro duona.

Vasario 23 dieną Starsbūre daugiau kaip 400 moksleivių anglų, prancūzų ir vokiečių kalbomis diskutavo visiems europiečiams aktualiomis temomis. Iš pradžių jie dirbo komitetuose, vėliau komitetų pasiūlymai buvo pateikiami baigiamajame posėdyje ir už juos balsuojama. Dienos pabaigoje jaunieji parlamentarai dalyvavo „Eurogame­“ viktorinoje.

Kasmet pagal „Euroscolos“ programą Europos Parlamente Strasbūre apsilanko daugybė 16-18 metų mokinių iš įvairių Europos Sąjungos šalių. Nuo 2007 metų šią progą turi ir Lietuvos jaunuoliai. „Euroscola“ tikslas yra sudaryti galimybę jauniesiems europiečiams susipažinti su EP veikla, todėl konkursas yra rengiamas ir finansuojamas ES. Jame mokiniai analizuoja Europos Sąjungos ir Europos Parlamento veiklą.

Po įtemptos darbo dienos Europos Parlamente Vilniaus r. Nemenčinės K. Parčevskio moksleiviai svečiavosi Briuselyje, Paryžiuje, Drezdene ir  Amsterdame. Kelionės, užtrukusios 6 dienas, išlaidos buvo apmokėtos EP lėšomis.