Internete – Nelsono Mandelos archyvas

Buvusio PAR prezidento bei 1993 m. Nobelio taikos premijos laureato Nelsono Mandelos archyvas skaitmenizuotas ir publikuotas specialiame interneto puslapyje. Apie tai pranešė „Google“, finansavusi šį projektą.

Tinklalapyje surinkti N. Mandelos laiškai, dienoraščiai, užrašai ir fotografijos. Visi dokumentai suskirstyti į atskiras rubrikas pagal prezidento gyvenimo etapus: ankstyvieji metai, metai kalėjime, prezidentavimo laikotarpis ir vėlyvasis laikotarpis.

Be to, sukurtos rubrikos, skirtos N. Mandelos bendradarbiavimui su jaunimu ir kitų žmonių prisiminimams apie prezidentą. Portale galima rasti ir politikui dovanotų knygų nuotraukų.

N. Mandelos archyvą skaitmenizuoti ėmėsi jo atminimu besirūpinantis fondas kartu su „Google“ kultūros institutu. Projektui realizuoti 2011 metais „Google“ skyrė minėtam fondui 1,25 mln. JAV dol.

„Google“ kultūros institutas yra įgyvendinęs ir kitų projektų: Negyvosios jūros rankraščių skaitmenizavimo, „Google Art Project“, skirtą skaitmeninėms stambiausių pasaulio muziejų ir galerijų eksponatų kopijoms sukurti.