Parodoje „Resta 2012“ – išskirtinis dėmesys „protingų“ pastatų idėjoms

Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“, savaitgalį baigėsi tarptautinė 19-oji statybų ir remonto paroda „Resta 2012“. Palyginti su pernai metais, renginio dalyvių skaičius išaugo maždaug 10 proc., o parodos plotas padidėjo daugiau kaip 1 500 kv. m, arba apie 6 proc.

Be to, parodos „žemėlapis“ šiemet buvo gerokai margesnis ir įvairesnis – statybų tematiką papildė keletas naujų temų: nekilnojamojo turto, „protingų“ pastatų, gyvenamosios aplinkos tvarkymo ir apželdinimo. Tad drąsiai galima teigti, jog „Resta 2012“ apėmė visas su būstu susijusias temas – nuo jo įsigijimo, statybos, renovavimo, įrengimo iki aplinkos puoselėjimo ir saugumo užtikrinimo.

Nuolatinė parodos dalyvė įmonių grupė „Penki kontinentai“ renginyje pristatė intelektinių pastatų („Smart Buildings“) sistemas namams „Smart House“ ir biurams „Smart Office“. Kaip teigė bendrovės atstovas Darius Krasinskas, lankytojų ir besidominčių „protingais“ pastatais netrūko.

„Protingi“ pastatai kasmet sulaukia vis didesnio lietuvių susidomėjimo. Šiemet jais domėjosi itin daug lankytojų – pradedant technologijų naujovėmis besidominčiais studentais, baigiant verslininkais, ieškančiais energijos efektyvumą didinančių sprendimų tiek planuojamuose renovuoti, tiek naujai statomuose pastatuose“, – komentavo D. Krasinskas.

Specialisto teigimu, technologiškai Lietuvos intelektinių pastatų rinkos pasiūla nė kiek nenusileidžia pasaulinėms rinkoms, tačiau nemažai mūsų šalyje dirbančių nekilnojamojo turto vystytojų dar nesupranta intelektinių valdymo ir automatikos sistemų naudos.

„Dažnai klaidingai manoma, jog tai brangios, itin dideles pajamas gaunantiems gyventojams skirtos technologijos. Tačiau investicijų pradiniame etape reikalaujančios sistemos atsiperka per santykinai trumpą 3–7 m. laikotarpį. Be to, klientams siūloma galimybė diegti technologijas dalimis, o tai leidžia dar paprasčiau planuoti savo investicijas“, – sakė D. Krasinskas

Galimybe sutaupyti, „Penkių kontinentų“ atstovo teigimu, parodoje labiausiai domėjosi verslo atstovai. Tad juos įmonės specialistai supažindino su „Smart Office“ sistemos galimybėmis.

„Mūsų siūloma sistema itin lanksti – ji diegiama biuruose, viešbučiuose, bankuose, medicinos įstaigose, laisvalaikio centruose ar net pastatų kompleksuose. „Smart Office“ ne tik užtikrina patogias darbo sąlygas ir ekonomišką energijos panaudojimą, bet ir leidžia nuskaityti, kaupti, analizuoti duomenis apie suvartotą elektros energijos, vandens, dujų, šilumos kiekį, įspėti, jei suvartota per daug resursų, ir pan. Tai padeda stebėti bei optimizuoti visų pastato sistemų darbą, laiku reaguoti į kilusius nesklandumus“, – komentavo D. Krasinskas.

Daug konkrečių patarimų parodoje dalijo ir „Loft Town“ projekto vystytojai, jau sėkmingai naudojantys intelektinių pastatų sprendimus. Jie siūlė savo akimis pamatyti ir išbandyti sistemos galimybes jų pristatomame parodomajame lofte („Demo loft“), o balandžio 19–21 dienomis kvietė užsukti į čia vyksiančias atvirų durų dienas.

„Penkių kontinentų“ specialistai „Restoje“, kaip ir kasmet, susitiko su partneriais, klientais, siūlė jiems naujų galimybių. Na o susigulėjus parodos įspūdžiams planuojamas ne vienas susitikimas ir pristatymas.

Plačiau apie „Penkių kontinentų“ intelektinius pastatus skaitykite www.smartbuildings.lt.

 

 

Apie įmonių grupės „Penki kontinentai“ dalyvavimą ankstesnėse parodose „Resta“ >>>