Mobiliesiems mokėjimams – žalia šviesa?

Dauguma interneto naudotojų ir ekspertų teigia, jog grynieji pinigai ir mokėjimo kortelės ateityje taps atgyvena, mat jau šiandien visuomenė vis dažniau renkasi mobiliuosius mokėjimus. Du iš trijų (65 proc.) neseniai atliktos apklausos respondentai teigė, jog iki 2020 metų mobilieji mokėjimai taps kasdienybe. Ir visai nesvarbu, ar turimas omenyje sumokėjimas mobiliuoju telefonu už kavos puodelį ar automobilio stovėjimą.

Praėjusių metų gruodį „comScore“ pateiktoje ataskaitoje teigiama, jog net 38 proc. išmaniųjų telefonų savininkų jau šiandien už kai kurias prekes susimoka telefonu.

Harvardo universiteto profesorė ir viena iš minėtos apklausos dalyvių Susan Crawford teigia: „Nėra nieko keistesnio už pinigus. Faktas, kad mes, žmonės, spausdintus popieriukus iškeičiame į maistą ir vandenį, parodo, kaip mes net nesusimąstydami pasitikime kažkieno sugalvotomis taisyklėmis.“

Buvusi JAV prezidento Barako Obamos patarėja technologijų klausimais S. Crawford retoriškai klausia: „Tai kodėl gi mums nežengus kito žingsnio? Žinoma, tai pavers pinigus dar abstraktesniu daiktu.“

Visgi trečdalis apklausos dalyvių manė priešingai ir sakė, jog netiki, kad technologiniai mokėjimai pakeis įprastus. Ir to priežastimi dauguma įvardijo saugumo stoką. „Šiuo metu egzistuojanti skaitmeninių mokėjimų sistema dar tikrai nėra pakankamai saugi. Čia dar reikia daug ką pakeisti“, – sako Peter J. McCann, „FutureWei Technologies“ vyriausiasis inžinierius.

Mobiliųjų mokėjimų šalininkai sako, jog tokios kalbos nepagrįstos ir teigia, jog dabartiniai daugumai įprasti mokėjimai nėra nė kiek saugesni. „Tai labai panaši technologija kaip kreditinių kortelių. Ji nei blogesnė, nei geresnė“, – teigė Mung-Ki Woo, „MasterCard Worldwide“ atstovas.

Beje, apklausos dalyviai, kurie mobiliesiems mokėjimams „piešė“ šviesią ateitį, akcentavo šios technologijos privatumą, patogumą ir saugumą.