„Google“ kuria enciklopedinę paieškos sistemą

Bendrovės „Google“ paieška pradės rodyti informacijos santrauką apie vartotojo ieškomą objektą, pranešama oficialiame bendrovės tinklaraštyje.

Informacijos, kuri bus pateikiama dešinėje puslapio pusėje, apimtis priklausys nuo konkrečios užklausos. Pavyzdžiui, ieškant informacijos apie mokslininką prie jo pavardės bus pateikti jo atradimai ar kiti laimėjimai, apie rašytoją – jo parašytų knygų sąrašas, o architektūros objekto vieta bus parodoma miniatiūriniame žemėlapyje. Be to, jei vartotojo užklausą galima traktuoti dvejopai, atsiras pasiūlymas ją patikslinti.

„Google“ pabrėžia, kad naują informacinį bloką formuoja ne tik pasitelkdama atvirus duomenis (kaip tai daro, tarkim, „Vikipedija“), bet ir atsižvelgdama į vartotojų užklausas. Pavyzdžiui, enciklopedinė Holivudo aktoriaus Tomo Kruzo santrauka apima 37 proc. vartotojų užklausų apie jį.

Šiuo metu „Google“ bazėje saugoma informacija apie 500 mln. objektų ir 3,5 mlrd. jų ryšių. „Enciklopedinis“ blokas pamažu diegiamas angliakalbių vartotojų naršyklėse ir mobiliosiose paieškos sistemos versijose. Kada ši paslauga bus siūloma kitomis kalbomis, dar neatskleidžiama.