LR taupymo lakštai – DNB banke

Nuo gegužės 29 dienos gyventojai gali įsigyti Lietuvos Respublikos Vyriausybės taupymo lakštų ir DNB banke. Šių Vyriausybės vertybinių popierių, už kuriuos priklausomai nuo trukmės mokamos 2,3–2,5 proc. metinės palūkanos, galima įsigyti banko padaliniuose visoje Lietuvoje arba naudojantis banku internete.

„Taupymo lakštai naudingi visiems: gyventojams, valstybei ir bankui. Gyventojai, ieškantys saugios ir pelningos alternatyvos banko indėliams, dalį santaupų gali investuoti į taupymo lakštus ir tai padaryti čia pat, banke. Valstybei tenka mažiau skolintis užsienyje, o išmokamos palūkanos lieka šalies gyventojams. Tai naudinga ir bankui, nes turėdami platų aptarnavimo tinklą galime čia pat pasiūlyti klientams dar vieną veiksmingą taupymo būdą", – taupymo lakštų pranašumus komentavo DNB banko valdybos narys ir prezidento pavaduotojas Šarūnas Nedzinskas.

Taupymo lakštai – tai Vyriausybės leidžiami skolos vertybiniai popieriai, kurių palūkanas ir išpirkimą garantuoja valstybė. Ji skolinasi iš gyventojų išleisdama taupymo lakštus (indėlius), o gautais pinigais finansuoja viešąsias paslaugas, kuriomis visi naudojamės.

Dabar DNB banke galima įsigyti vienų ir dvejų metų trukmės taupymo lakštų litais, už juos atitinkamai mokamos 2,3 proc. ir 2,5 proc. metinės palūkanos. Šių lakštų įsigyti banke galima iki birželio 11 d. (imtinai) . Jų įsigiję gyventojai galės pasinaudoti pirmalaikio taupymo lakštų išpirkimo galimybe – parduoti juos anksčiau laiko iš anksto nustatytomis dienomis ir neprarasti už laikotarpį sukauptų palūkanų. Taupymo lakštai itin patikima investavimo priemonė – indėliai bankuose draudžiami iki 100 tūkst. EUR, o taupymo lakštams jokių apribojimų nėra – visa suma garantuojama valstybės.

Nominali vieno taupymo lakšto vertė – 100 litų, minimalus kiekis perkant DNB banko padaliniuose – 10 vnt. (1000 Lt), banke internete galima įsigyti ir 1 vnt. (100 Lt). Perkant taupymo lakštus jokie papildomi komisiniai, vertybinių popierių saugojimo ar lėšų išgryninimo iš DNB banko sąskaitos mokesčiai netaikomi.