XVI tarptautinėje LKTA konferencijoje – dėmesys skaitmeninei TV

Vilniuje birželio 6–8 d. vyksta Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos (LKTA) XVI tarptautinė konferencija „Skaitmeninės TV era – iššūkiai ir galimybės“. Konferencijos programa ir svečiai buvo pristatyti LKTA surengtoje spaudos konferencijoje „Skaitmeninė televizija – viskas kontroliuojama?“

Televizijos paslaugas teikiančios įmonės, įvairios su televizijos rinka vienaip ar kitaip susijusios valstybinės ir kitos institucijos viešbutyje „Le Meridien Villon Ressort“ vykstančioje konferencijoje aptaria daugybę įvairių temų: „retransliavimo paslaugos“ sąvokos sampratas, ES struktūrinę paramą informacinių ryšių technologijų plėtrai, skaitmeninės kabelinės TV plėtrą ir kt. LKTA prezidentė Vaiva Žukienė renginyje apžvelgia antžeminės analoginės televizijos išjungimo temą, LR Ryšių reguliavimo tarnybos Radijo ryšio departamento direktorius dr. Mindaugas Žilinskas nagrinėja galimas antžeminės skaitmeninės TV priėmimo problemas, „FTTH Council Europe“ prezidentė Karin Ahl dėmesį skiria technologinėms galimybėms tiesti plačiajuosčius elektroninių ryšių tinklus ir informacinės visuomenės poreikių tenkinimo galimybėms.

Remiantis „FTTH Council Europe“ asociacijos 2011 metų ataskaita, pagal šviesolaidinio tinklo plėtrą trečią kartą iš eilės tarp Europos valstybių pirmąją vietą užėmė Lietuva. Tyrimas buvo vykdomas Europos Sąjungos (ES) valstybėse ir dar 8 šalyse: Andoroje, Kroatijoje, Islandijoje, Izraelyje, Norvegijoje, Serbijoje, Šveicarijoje ir Turkijoje. Pagal šviesolaidžio tinklo plėtros reitingą (į jį įtrauktos šalys, kuriose daugiau nei 1 proc. namų ūkių naudoja šviesolaidinį ryšį) lyderėmis išliko tos pačios valstybės: Lietuva (šviesolaidinį internetą naudoja 28,3 proc. vartotojų), Norvegija (14,7 proc.) ir Švedija (13,6 proc.). Tarp pasaulio valstybių pagal šviesolaidžio technologijų plėtrą Lietuva užima ketvirtąją vietą.

Pagal namų ūkių, prisijungusių prie interneto šviesolaidžio ryšio linijomis, skaičių Lietuva taip pat trečius metus iš eilės išlieka pirmoji ES ir yra ketvirtoji pasaulyje (pernai buvo šeštoji). Pirmoji šviesolaidiniu tinklu teikti paslaugas Lietuvoje ėmė bendrovė „Penkių kontinentų komunikacijų centras“, valdanti modernų ir nuolat plečiamą šviesolaidinį tinklą „Skynet“ ir šiandien jau siūlanti itin spartų 1 Gb/s šviesolaidinį internetą. Įmonė savo klientams siūlo ne tik itin didelės spartos interneto paslaugų, bet ir interaktyviąją IP televiziją bei platų su ja susijusių paslaugų ir produktų spektrą.