Pokyčiai televizijos paslaugų rinkoje 2011 metais

Remiantis ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) kasmetine Lietuvos ryšių sektoriaus ataskaita, 2011 m. įvyko svarbių pokyčių televizijos paslaugų rinkoje, kuriuos paskatino artėjantis antžeminės televizijos išjungimas.

Atsižvelgdami į planuojamus pokyčius, dalis nemokamos analoginės antžeminės televizijos žiūrovų iš anksto pasirūpino galimybe matyti mėgstamus kanalus – 2011 m. pastebėtas spartus mokamos televizijos paslaugų abonentų skaičiaus augimas.  Per metus mokamos televizijos abonentų padaugėjo 4,1 proc., ir kaip skelbiama RRT pranešime, tikėtina, kad mokamos televizijos paslaugų abonentų skaičius augs ir kelerius ateinančius metus.

Apibendrinus duomenis, pastebėta, jog tiek visoje elektroninių ryšių rinkoje, tiek televizijos paslaugų rinkoje, ryškėja tendencija, kad vartotojų pasirinkimą lemia ne tik paslaugos kaina, bet ir jos kokybė – 2011 m. beveik 50,6 proc. mokamos televizijos abonentų naudojosi skaitmeninės televizijos paslaugomis.

Ataskaita parodė, kad Lietuvoje ruošiamasi perėjimui prie skaitmeninės televizijos – per 2011 m. mokamos skaitmeninės televizijos abonentų skaičius išaugo daugiau nei penktadaliu – 21,5 proc.

RRT duomenimis, populiariausia mokama skaitmenine televizija 2011 m. buvo palydovinė televizija, nuo jos neatsiliko ir televizija, teikiama naudojant interneto protokolą (IPTV) – jomis metų pabaigoje naudojosi atitinkamai 24,9 proc. ir 24,8 proc. mokamos skaitmeninės televizijos abonentų.

Susisiekimo ministerija primena, kad analoginė antžeminė televizija Lietuvoje bus išjungta spalio 29 d., 3 val. nakties.